Grilování koránu pastoru Jonesovi nevyšlo. Skončil v cele

Washington - Americká policie zatkla na Floridě kontroverzního pastora Terryho Jonese, který chtěl na výročí útoků z 11. září veřejně spálit skoro tři tisíce výtisků koránu. Jedenašedesátiletý Jones byl ve čtvrtek zadržen kvůli nedovolenému převážení hořlavin, protože v dodávce vezl gril a také výtisky koránu polité petrolejem.

Policie Jonese zadržela ještě předtím, než stačil svůj plán zrealizovat. Pastor chtěl v parku poblíž domovského města Gainsville zničit 2 998 výtisků koránu. Akcí chtěl podle svých slov uctít památku obětí útoků z 11. září 2001.

Jones je pastorem malé evangelikální církve a v souvislosti s nenávistnými akcemi zaměřenými proti muslimům na sebe upozornil už několikrát v minulosti. V roce 2010 označil 11. září za „mezinárodní den pálení koránu“, veřejné pálení svatých knih si však nakonec rozmyslel. Zúčastnil se však pálení koránu v březnu 2011, které posléze způsobilo obrovské protesty muslimů po celém světě. Během demonstrací v Afghánistánu zemřely nejméně dvě desítky lidí.

Pastor Terry Jones
Zdroj: ČTK/AP/John Raoux

Jones je rovněž autorem knihy Islám je ďáblovo dílo, ve kterém tvrdí, že islám propaguje násilí a že muslimové chtějí v USA ustavit právo šaría. V roce 2012 propagoval film Nevinnost muslimů, hanobící proroka Mohameda. Při protestech proti snímku vyšly do ulic desetitisíce lidí. V době demonstrace v Benghází byl napaden americký konzulát - zahynuli tehdy čtyři Američané včetně velvyslance.