William končí v armádě. Bude princem na plný úvazek

Londýn - Princ William opouští po více než sedmileté vojenské službě britskou armádu, aby se zaměřil na královské povinnosti a dobročinnost. S odvoláním na královský palác to uvedl server BBC.

William sloužil jako pilot záchranné služby na základně královského letectva RAF ve Walesu. Začátkem roku 2012 strávil šest týdnů na politicky citlivé vojenské misi na Falklandských ostrovech v období zvýšeného napětí mezi Argentinou a Británií.

„Jeho profesionalita přispěla přímo k záchraně lidských životů, a to často za velmi náročných podmínek, ať už v horách v severním Walesu či v rozbouřených vodách zdejšího moře,“ prohlásil velitel RAF Andrew Pulford. Princ se podle ministerstva obrany zapojil do 156 záchranných operací, při nichž pomohl 149 lidem. Poslední let uskutečnil 31letý princ v pondělí.

Britská královská rodina sleduje přelet letadlem nad Buckinghamským palácem v rámci slavnostní přehlídky Trooping the Colour
Zdroj: DPA/Patrick van Katwijk/ČTK

Princova babička královna Alžběta II. ve svých 87 letech předává stále více úkolů ostatním členům rodiny. A to především korunnímu princi Charlesovi, ale i jeho synovi Williamovi, který je v pořadí druhý následník trůnu. „Bude nyní spolu se svou manželkou podporovat práci královny a královské rodiny prostřednictvím působení doma i v zahraničí,“ uvedl královský palác. Princ bude podle paláce také v nadcházejícím období úzce spolupracovat se svou královskou nadací, více se zapojovat do ochrany živočišných druhů a pokračovat v charitativní činnosti na pomoc dětem i vojenským veteránům.  

William si předloni vzal za ženu Kate Middletonovou a letos v červenci se jim narodilo první dítě. Následně si vzal dvoutýdenní rodičovskou dovolenou, aby se mohl lépe zapojit do péče o syna. V srpnu přiznal, že se jeho život teď točí jen kolem dítěte a vtipkoval, že žije v „miminkovském režimu“ a myslí jen na plínky.

Vévoda a vévodkyně z Cambridge se se svým novorozeným synem, princem Georgem, v příštích týdnech přestěhují z jejich domu v Anglesey do Kensingtonského paláce v Londýně.