Su Ťij studuje polskou demokracii. Wałęsa ji pozval na oběd

Varšava - Vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij zahájila návštěvu střední Evropy, nejdříve zamířila do Polska, kde se setkala s vrcholnými představiteli státu. Na oběd ji pozvala ikona polského hnutí Solidarita Lech Wałęsa. Su Ťij ve Varšavě studuje polskou demokracii. Také prohlásila, že sama nedokáže zabránit násilí proti muslimům v Barmě. Podle ní tento problém může vyřešit jen zavedení právního státu.

Su Ťij se dnes setkala s polským prezidentem Bronislavem Komorowskim a premiérem Donaldem Tuskem. Následoval slavnostní oběd, na který barmskou disidentku pozval bývalý předák odborového hnutí Solidarita Wałęsa, který je taktéž nositelem Nobelovy ceny za mír. Oba ocenění dostali za neohrožený boj s totalitním režimem.

  • Institut Lecha Wałęsy, který je se Su Ťij v čilém kontaktu, již podporuje v Barmě řadu projektů, kupříkladu školí novináře, zakládá knihovny či multimediální centra a napomáhá vzniku občanské společnosti.

Su Ťij po obědě při rozhovoru s novináři dotkla aktuálního tématu, když uvedla, že útokům na barmské muslimy zabrání jen právní stát. „Musí o to usilovat celá společnost. Potřebujeme právní stát, aby se naši lidé cítili bezpeční. Jen lidé, kteří se cítí bezpeční, mohou spolu mluvit a snažit se o ustavení vztahů, který zaručí zemi harmonickou budoucnost,“ řekla politička. Převážně buddhistická Barma zažívá periodicky násilné útoky zaměřené proti menšinám, především proti muslimům.

Barevná demonstrace

Již včera Su Ťij navštívila polské poslance. Program málem zhatila demonstrace odborů před parlamentem. Automobil disidentky uvízl v davu protestujících odborářů a nemohl se k parlamentní budově dostat. Barmská politička musela vystoupit a k plánovanému setkání dojít v dešti pěšky. Žádný problém to ale pro ni prý nebyl.

  • „Bylo velmi zajímavé vidět demokracii v akci, navzdory dešti jsem do parlamentu došla po svých,“ uvedla Su Ťij: „Demonstrace je to skutečně barevná a pozoruhodná.“

Vůdkyně barmské opozice návštěvou Polska zahájila studijní cestu do tří zemí střední Evropy. Po Varšavě zavítá do Budapešti a do Prahy. V těchto bývalých komunistických státech se zajímá o nynější demokratický systém. V Česku se Su Ťij navíc zúčastní konference Forum 2000. Prahu navštíví poprvé.

Přední barmská disidentka a bojovnice za demokracii a lidská práva se do širšího povědomí dostala počátkem devadesátých let, kdy získala dvě prestižní ocenění, totiž Cenu Andreje Sacharova (1990) a Nobelovu cenu za mír (1991), na kterou ji navrhl bývalý prezident Václav Havel.

Komentář Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Tehdy zesílil mezinárodní tlak na její propuštění z domácího vězení, kde byla dlouho držena vojenským režimem. Po propuštění z domácí internace v listopadu 2010 zdůraznila, že chce dál usilovat o navázání dialogu s vojenským režimem a dosáhnout „národního usmíření“.

Su Ťij je nyní předsedkyní hlavní opoziční barmské strany, Národní ligy pro demokracii (NLD), kterou v roce 1988 sama založila. Letos v červnu oznámila, že ve volbách, které se budou konat za dva roky, hodlá kandidovat na prezidentku země. „Chci kandidovat na prezidentku a mám v této otázce dost jasno,“ prohlásila Su ťij.