Falšování voleb? Navalnyj přivezl k soudu 20 krabic s důkazy

Moskva – Volby moskevského starosty budou mít soudní dohru. Opoziční předák Alexej Navalnyj výsledky zažaloval. K soudu Navalnyj a jeho právníci přivezli zhruba tisícovku stížností čítající 50 tisíc stran. Důkazy o falšování voleb naplnily celkem 20 krabic. „Máme nezpochybnitelné důkazy a uděláme vše, abychom ubránili hlasy Moskvanů,“ sdělil Navalnyj novinářům. Podle úřadů vyhrál už v prvním kole dosavadní šéf metropole Sergej Sobjanin, blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina.

Nový starosta byl už slavnostně uveden do úřadu za účasti prezidenta a hlavy pravoslavné církve patriarchy Kirilla. Ceremoniálu v muzejním komplexu na Poklonné hoře se zúčastnilo na 40 tisíc lidí. Mnozí z nich byli podle moskevského rozhlasu na akci vysláni moskevskými podniky, jež kontroluje stát. Sobjanin v krátkém projevu poděkoval Putinovi za dlouhodobou podporu.

Sobjanin získal podle sčítacích komisařů v prvním kole přes 51 procent hlasů. Navalnyj, který ve volbách skončil s 27 procenty hlasů na druhé příčce, má ale podezření, že starostovi pomohlo falšování.

„Pokud bychom odečetli výsledky z okrsků, kde došlo k podvodům, měl by Sobjanin 49,4 procenta hlasů,“ uvedl Navalnyj. Stěžovat si bude na údajné machinace s přenosnými urnami, na neprůhledné hlasování ve vojenských útvarech a na neoprávněnou podporu, kterou Sobjaninovi během kampaně poskytovala státní média.

Navalnyj o výsledcích voleb:

„Nepřijímáme výsledky voleb. Myslíme si, že je kancelář moskevského starosty zfalšovala. Je jasné, že Sergej Sobjanin a jeho tým sami pochybují o legitimitě vítězství, a právě proto změnili datum inaugurace z 18. září na dnešek.“

Opoziční kandidát se od nedělní noci zatím bezvýsledně domáhá přepočítání výsledků, přinejmenším v obvodech, kde starosta obdržel neobvykle vysoký počet hlasů. „Vezeme na náklaďáku asi 50 tisíc stran,“ poznamenal Navalnyj na svém blogu, když mířil k soudu. Podle štábu jde ale pouze o část soudních žalob, další mají dobrovolníci rozvést k 36 prvoinstančním soudům v metropoli.

Právník opozičních komunistů Vadim Solovjov ale v listu Vedomosti nedává Navalnému šanci uspět, protože „soudní systém je v Rusku součástí výkonné moci“, a tak nelze s objektivním posouzením počítat.

Sobjanin původem ze Sibiře je spojencem prezidenta Putina. Moskvané oceňují jeho boj se stánkaři v ulicích, snahu řešit každodenní zácpy, stavbu metra, nové parky i zátahy proti nelegálním přistěhovalcům, s nimiž Sobjanin přišel krátce před volbami.

Ke zvolení v prvním kole je potřebná nadpoloviční většina hlasů. O post moskevského starosty usilovalo šest kandidátů. Hlasování se podle volební komise zúčastnila necelá třetina voličů. 

  • Překvapivě vysoké skóre v moskevských volbách, kde oproti předpokladům obdržel více než 600 tisíc hlasů, vyneslo Navalného na pozici vůdce ruské opozice proti Putinovu režimu.
  • Nad opozičníkem se ovšem stále vznáší hrozba, že si bude muset jít odpykat pět let vězení. Tento rozsudek nad ním před volbami vynesl soud v Kirově, ale proti verdiktu se Navalnyj odvolal a teď čeká na odvolací proces.