Číňané objevili místo odpočinku jedné z nejmocnějších žen říše

Peking - Čínští archeologové objevili hrobku jedné z nejmocnějších žen v historii země. Místo posledního odpočinku političky a básnířky Šang-kuan Wan-er, která žila v sedmém století, bylo nalezeno poblíž letiště ve městě Sien-jang v severní provincii Šan-si. Slovenští archeologové se zase činili při vykopávkách ve Guatemale, kde nalezli nejstarší mayský nápis.

Šang-kuan, která žila v letech 664 až 710 za vlády dynastie Tchang, byla důvěrnicí první čínské císařovny Wu Ce-tchien a provdala se za jejího syna. Ve své době působila jako „premiérka Číny“. V roce 710 byla zabita při palácovém převratu. Život Šang-kuan Wan-er, která byla také uznávanou básnířkou, se stal inspirací pro čínský televizní seriál vysílaný koncem devadesátých let.

Podle čínských médií byl na hrobce epitaf, který potvrdil, že je v ní slavná žena pochována. Objev hrobky je velmi významný pro studium dynastie Tchang, které se podařilo sjednotit říši.

Hrobka byla značně poškozena. „Strop byl zcela propadlý, všechny čtyři stěny poničené a všechny dlaždice v podlaze vyzdvižené,“ uvedli archeologové. „Domníváme se, že zde šlo o organizované ničení velkého rozsahu, o němž pravděpodobně rozhodly úřady.“

V hrobě sice nebyly nalezeny žádné zlaté předměty nebo mince ani celé kosti, ale našla se řada jiných předmětů, kupříkladu keramické sošky koní.

Slovákům se daří v Guatemale

Zásadní nález oslavují také slovenští archeologové, kteří při vykopávkách v Guatemale našli dosud nejstarší mayský nápis. S odvoláním na informace odborníků ze Slovenského archeologického a historického institutu o tom napsal deník Sme. Nápis na kamenné stéle pocházející zřejmě z období kolem přelomu letopočtu zpočátku unikl pozornosti archeologů a málem skončil na skládce.

Mayské pyramidy v Guatemale
Zdroj: ČTK/Lehtikuva/Mauri Rautkari

„Byla to velká náhoda. Nejdřív to vypadalo jako obyčejný kámen, který vyhodili na hromadu s ostatní sutí. Až při kontrole jsme zjistili, že to není jen kámen,“ popsal nález archeolog Peter Valent, který se vykopávek na severu Guatemaly zúčastnil.

Na kamenné stéle je vytesáno osm hieroglyfických znaků ve sloupci pod sebou a jsou na něm patrné i zbytky červené barvy z původní polychromie. Co nápis znamená, ale vědci zatím nevědí. Podle nich jde o nápis v rané mayštině a zřejmě jde o kombinaci písmen a číslic. Podle předběžné datace nápis pochází z období let 100 před naším letopočtem až 150 našeho letopočtu, což je prý naprosto unikátní.