Vstřícný František: Nebe je i pro nevěřící. Rozhoduje svědomí

Vatikán – Papež František dále pracuje na novém obraze vstřícné katolické církve. Naposledy prohlásil, že Boží milosrdenství je otevřeno i těm, kteří sami v Boha nevěří. Nejdůležitější je jednat podle svého svědomí, což platí pro věřící i nevěřící. Napsal to v otevřeném dopise adresovaném zakladateli listu La Repubblica Eugeniu Scalfarimu, který sám nepatří mezi římské katolíky.

Papež tak reagoval na seznam otázek, které Scalfari v novinách zveřejnil. „Ptáte se mě, jestli Bůh křesťanů odpouští těm, kteří nevěří a kdo nehledají víru. Začnu tvrzením - a to je základní věc -, že Boží milosrdenství nezná hranic, pokud k němu přicházíte s upřímným a kajícným srdcem. Ta hlavní věc pro ty, kteří nevěří v Boha, je poslouchat své vlastní svědomí,“ uvedl římský biskup František.

  • „Hřích, a to i pro ty, kteří nemají žádnou víru, spočívá v tom, že lidé nejednají podle svého svědomí,“ vysvětluje František. Zprávu přinesl britský list The Independent.

Robert Mickens, vatikánský korespondent katolického časopisu The Tablet, prohlásil, že papežovo vyjádření je dalším důkazem o snaze setřást z katolické církve zatuchlý obraz, který byl posílen Františkovým extrémně konzervativním předchůdcem Benediktem.

„František je stále konzervativní,“ uvedl Mickens. „Ale tohle všechno ukazuje, že se snaží o smysluplnější rozhovor se světem.“ Sám Scalfari reagoval pochvalou, že papežova „odpověď dále svědčí o jeho schopnosti a touze překonávat překážky v dialogu se všemi.“

Papež František za dobu svého pontifikátu proslul vstřícným postojem k mnoha v katolické církvi kontroverzním menšinám, jakými jsou matky nemanželských dětí nebo homosexuálové.