Mexického politika rozsekali mačetami během rozhovoru pro tisk

Mexiko - Obětí brutální vraždy se během rozhovoru pro místní list stal mexický levicový politik Osbaldo Esquivel. Poslance parlamentu západomexického státu Michoacán zavraždila skupina útočníků s mačetami, novinář útok přežil s několika zraněními.

Čtveřice mužů přišla k Esquivelovu automobilu ve chvíli, kdy parkoval poblíž obchodního domu v centrální část metropole Michoacánu Morelie a poslanec uvnitř vozu dával rozhovor novináři. Útočníci vytáhli oba muže z auta, v němž seděla i Esquivelova rodina, a přinutili je se svléci. Poté jim podle místní prokuratury způsobili řadu zranění mačetami. Sanitka převezla oba do nemocnice, Esquivela však již lékaři nezachránili.

Osbaldo Esquivel
Zdroj: ČT24/YouTube

Někdejší starosta města Buenavista Tomatlán, neblaze proslulého činností jedné z nejvlivnějších drogových skupin Mexika Templářští rytíři, byl v současnosti poslancem za obvod, v němž se v poslední době aktivovala domobrana bojující proti tomuto drogovému kartelu. Policie dosud motiv vraždy oficiálně nepotvrdila, podle mexických médií však patrně šlo jako v řadě dalších případů o odstranění politika nepohodlného drogovým mafiím.

V letech 2006 až 2012, kdy byl prezidentem země Felipe Calderón, který vyhlásil narkomafii válku, bylo v Mexiku při násilnostech spojených s drogovými kartely zabito téměř 80 000 lidí. Od loňského prosince, kdy úřad převzal Enrique Peňa Nieto, zaznamenaly úřady průměrně 1000 zabitých lidí za měsíc.