Podle šéfa OSN se Asad dopustil mnoha zločinů proti lidskosti

New York - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun obvinil syrského prezidenta Bašára Asada ze zločinů proti lidskosti. Dodal, že zpráva inspektorů OSN, kteří na předměstí Damašku zkoumali následky chemickího útoku, pravděpodobně potvrdí použití otravného plynu. O přímé odpovědnosti Asada za chemický útok ale nehovořil.

„Věřím, že to bude přesvědčivá zpráva o tom, že chemické zbraně byly použity. Nemohu ale o tom veřejně hovořit, dokud zprávu nedostanu,“ řekl Pan Ki-mun. Experti OSN vedení Švédem Ake Sellströmem by měli o svých závěrech generálního tajemníka OSN informovat v pondělí. Pan Ki-mun pak zřejmě předá zprávu Radě bezpečnosti OSN.

Pan Ki-mun také řekl, že se syrský prezident „dopustil mnoha zločinů proti lidskosti“. Neřekl ale, že by za srpnový chemický útok u Damašku byl odpovědný Asad či jeho vojáci, případně naopak rebelové. Podle amerických médií ani zpráva inspektorů neukáže přímo na viníka srpnového útoku, jemuž padly za oběť stovky lidí. Bude ovšem údajně obsahovat řadu nepřímých důkazů, které svědčí o odpovědnosti syrského režimu.

Boje v Sýrii - zničené Aleppo
Zdroj: ČTK/AP/Aleppo Media Center

Sýrie žádá o pomoc Organizaci pro zákaz chemických zbraní

Sýrie dnes požádala o „technickou pomoc“ Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která je výkonným orgánem úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní a o jejich zničení. Dekret o připojení k haagské organizaci podepsal prezident Bašár Asad ve čtvrtek, členem se země stane nejdřív za měsíc.

  • Členství v OPCW předpokládá ruský plán, který počátkem týdne Moskva navrhla v naději na odvrácení hrozícího amerického úderu. Další součástí tohoto plánu je poskytnutí informací o syrském chemickém arzenálu, jeho podřízení mezinárodní kontrole a následné zničení.

Sýrie dala v minulých dnech najevo, že informace o rozsahu a umístění svých chemických zbraní hodlá poskytnout měsíc po plném členství v OPCW. Americký ministr zahraničí John Kerry před zahájením ženevských rozhovorů se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem toto rozhodnutí kritizoval. Washington požaduje rychlejší a jednoznačnější řešení syrské krize, v opačném případě hrozí vojenským útokem.

Stěhuje armáda tajně svou chemii?

Americký list The Wall Street Journal dnes napsal, že speciální jednotka syrské armády tajně přepravuje zásoby chemické munice na zhruba padesátku míst, aby ztížila její lokalizaci při případném americkém úderu. Tyto informace pocházející z blízkovýchodních zdrojů a zpochybňují vůli Sýrie podřídit sklady chemických zbraní mezinárodní kontrole.

Do akce je podle amerického listu zapojena elitní „jednotka 450“, jejíž příslušníci zásoby otravných látek přemisťují na nová místa. Agenti americké a izraelské rozvědky sice stále věří, že mají o rozmístění většiny skladů přehled, jsou si ale méně jistí, než tomu bylo dřív, napsal The Wall Street Journal.

Likvidace chemických zbraní bude drahá a zdlouhavá

Sýrie údajně disponuje stovkami tun bojových otravných látek. Je jednou ze sedmi zemí světa, které členy OPCW nejsou. Vlastnictví chemických a biologických zbraní syrský režim poprvé přiznal loni v červenci.

„Plán navržený Rusy je jistě proveditelný. Jenže to bude trvat dlouho. Půjde pravděpodobně o záležitost několika let,“ konstatoval expert z Nadace pro strategický výzkum se sídlem v Paříži Olivier Lepick. Podle něj je zapotřebí udělat inventuru syrského chemického arzenálu, převzít nad ním kontrolu a pak jej rozebrat a zničit.

Tyto zbraně jsou velmi nebezpečné, obsahují toxické látky a při jejich ničení je potřeba přijmout sérii bezpečnostních opatření, jež musejí chránit pracovníky, kteří na tom pracují, a také okolní životní prostředí. K tomu je potřeba namístě vybudovat příslušné objekty. Pokud na to mají dohlížet mezinárodní inspektoři, potřebují záruku absolutní bezpečnosti, upozornil Lepick. V zemi zachvácené občanskou válkou to přitom patrně nebude možné. Nezanedbatelné jsou i finanční náklady. Podle Lepicka může jít o několik set milionů dolarů.

Podle Ruska jde o významný krok

Rozhodnutí Damašku připojit se k úmluvě přivítal ruský prezident Vladimir Putin jako významný krok k urovnání krize. „Myslím, že bychom měli uvítat toto rozhodnutí syrského vedení. Chci doufat, že to bude důležitý krok k vyřešení syrské krize,“ řekl Putin a dodal, že tento krok svědčí i o serióznosti záměrů syrského režimu. Syrský krok uvítaly také Čína a Írán, které straní režimu v Damašku podobně jako Rusko. "Podporujeme ruskou iniciativu i rozhodnutí Sýrie připojit se ke konvenci," konstatoval íránský prezident Hasan Rúhání. Čínský prezident Si Ťin-pching vyjádřil názor, že by Asad měl svoje zbraně urychleně zlikvidovat.

Ruský list Izvestija, považovaný za blízký Kremlu, nabídl americkému prezidentovi Baracku Obamovi prostor na svých stránkách, aby mohl Rusům vysvětlit svůj postoj k Sýrii, stejně jako to ruský prezident již učinil ve svém komentáři v listu The New York Times.

V Ženevě se bude jednat i v noci

Ženevské rozhovory ministrů zahraničí USA a Ruska budou pokračovat i v noci. Agentura RIA Novosti citovala jiné ruské zdroje, podle nichž je pravděpodobné, že jednání Johna Kerryho a Sergeje Lavrova se protáhne až do soboty. Podle ruské agentury, která se odvolává na zdroje z Lavrovova doprovodu, nebyl program ještě vyčerpán a v diskusi je třeba pokračovat.

„Zůstáváme v Ženevě, dohodu se možná podaří finalizovat během noci,“ řekla reportérům ruská mluvčí. „Se sobotou si nejsem jista, ale pracovat budou (ministři) celou noc,“ dodala. Skutečnost, že jednání pokračuje, je prý „známkou pokroku“ a důkazem, že debata je věcná a týká se reálného obsahu.

Prezident USA Barack Obama dnes ve Washingtonu prohlásil, že ze Ženevy očekává pozitivní zprávy. Dodal ale, že jakákoli budoucí dohoda o kontrole a zničení syrských otravných látek musí být ověřitelná a vymahatelná.

Dokumentace k přistoupení ke smlouvě o zákazu chemických zbraní, kterou Sýrie odeslala OSN, podle mluvčí ministerstva zahraničí USA nesmí být náhražkou skutečné likvidace těchto zbraní ani součástí zdržovací taktiky. Možnost amerického vojenského úderu zůstává na stole, i když pokračují diskuse o odstranění syrských zásob otravných látek.

Vydáno pod