Rúhání k jádru: Írán čeká na ruskou iniciativu

Biškek – Íránský prezident Hasan Rúhání volá po co nejrychlejším vyřešení sporu o íránský jaderný program. Řekl to při schůzce s ruským protějškem Vladimirem Putinem v kyrgyzském Biškeku. Rúhání spoléhá právě na Rusko, že přinese nové návrhy. Západ podezírá Íránce z vývoje jaderných zbraní, Teherán to vehementně popírá.

„Pokud jde o jaderné problémy Íránu, chceme co nejrychlejší vyřešení této otázky v rámci mezinárodních norem. Rusko v minulosti v této oblasti podniklo důležité kroky a teď je nejlepší příležitost pro nové iniciativy z vaší strany,“ řekl Rúhání Putinovi.

Ruský list Kommersant tento týden naznačil, že při schůzce by se mohl řešit spor kolem nesplněného kontraktu na dodávku systému ruské protivzdušné obrany S-300. Moskva od kontraktu z roku 2007 upustila pod tlakem některých států v roce 2010 a Írán pak zahájil v Ženevě arbitrážní řízení, v němž po Rusku požadoval čtyři miliardy dolarů jako odškodné.

Ruský tisk tvrdí, že Putin se rozhodl skoncovat s tímto sporem nabídkou protileteckého raketového systému Antej-2500 výměnou za to, že Írán upustí od arbitráže. Kreml ale zprávu o nové zbrojní nabídce nepotvrdil.

Komentář Jana Petránka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod