V Číně padly další hrdelní tresty za Sin-ťiang

Peking – Trest smrti za červnový útok v Sin-ťiangu dostali ve čtvrtek v Číně tři muži, čtvrtý byl odsouzen k 25 letům vězení. Soud, který trval jeden den, shledal všechny čtyři vinnými z vraždy a z členství v teroristické organizaci.

Při incidentu v neklidné Ujgurské autonomní oblasti bylo 26. června zabito 24 civilistů a policistů, a také 13 ozbrojenců. Podle čínských státních médií skupina ozbrojená noži napadla policejní stanici, vládní úřad a staveniště. Policisté poté 11 útočníků zastřelili. Zprávy se tehdy nezmiňovaly o etnickém původu útočníků a nevysvětlily ani to, co mohlo nový konflikt rozdmýchat. Později policisté uvedli, že útočníci patřili k sedmnáctičlenné extremistické islámské buňce.

Sin-ťiang je domovem muslimské menšiny Ujgurů, kteří jsou nespokojení s dominancí čínského etnika Chanů. Stěžují si na přísné omezení své víry a kultury. Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně. Nejkrvavější nepokoje zažil Sin-ťiang v červenci 2009, kdy při etnicky motivovaných střetech v regionální metropoli Urumči bylo zabito téměř 200 lidí.

Vydáno pod