Nechme USA „ekonomicky vykrvácet“, vyzval vůdce al-Káidy

Herát - Vůdce teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí v nové nahrávce vyzval k útokům uvnitř Spojených států, aby „Amerika vykrvácela ekonomicky“. „Jako jsme Američany porazili ve válkách v Somálsku, Jemenu, Iráku a Afghánistánu, měli bychom pokračovat tažením na jejich vlastní zemi,“ řekl šéf al-Káidy. Povstalci mezitím v afghánském městě Herát napadli americký konzulát. Na místě jsou podle agentury Reuters tři mrtví, nejedná se ale o americké zaměstnance. K akci už se přihlásil Taliban. Ve svém prohlášení uvedl, že chtěl Spojeným státům připomenout nebezpečí, které jejich lidem všude v zemi hrozí.

Povstalci vnikli na pozemek konzulátu

Přesné okolnosti útoku zatím nejsou jasné. Mluvčí amerického velvyslanectví v Kábulu uvedl, že ze zaměstnanců konzulátu v Herátu nebyl nikdo zraněn. Ministerstvo zahraničí USA poté v prohlášení uvedlo, že útok už skončil. „Před branami amerického konzulátu došlo k explozi, pak na pozemek vniklo několik povstalců. Jejich přesný počet neznáme,“ konstatoval Taj Mohamed, šéf armády v provincii Herát.

Podle mluvčího hlavní nemocnice v Herátu jsou mezi zabitými dva policisté a jeden člen ochranky.

Taliban se ozval jen dva dny po výročí útoku na New York

Incident se odehrál pouhé dva dny poté, co si Američané připomněli teroristické útoky z 11. září 2001, po nichž následovala Spojenými státy vedená invaze do Afghánistánu. Přesně před dvěma roky ozbrojenci provedli masivní útok na americké velvyslanectví a sídlo NATO v srdci Kábulu. Při bitvě, která trvala několik hodin, zabili nejméně devět lidí.

„Naším cílem při tomto útoku bylo ukázat Američanům, že nikde v této zemi nejsou v bezpečí,“ prohlásil mluvčí Talibanu Karí Júsuf Ahmadí v prohlášení rozeslaném novinářům.

Exploze u amerického konzulátu v Herátu
Zdroj: AP Photo/Hoshang Hashimi

Jde o další z čím dál tím četnějších akcí tohoto povstaleckého hnutí v době, kdy se Afghánistán v příštím roce chystá převzít plnou kontrolu nad bezpečnostní situací v zemi po odsunu bojových koaličních jednotek. V roce 2014 se navíc v Afghánistánu budou konat klíčové prezidentské volby.

Ondřej Ditrych k prohlášení Zavahrího (zdroj: ČT24)

Zavahrí vyzval muslimy k bojkotu amerického zboží

Zavahrí vyzval al-Káidu, aby útočila uvnitř USA. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na
monitorovací službu SITE sledující webové stránky islámských teroristů. Zaváhrího projev se objevil na internetu den po 12. výročí teroristických útoků z 11. září 2001 na Spojené státy.

Ajmán Zavahrí
Zdroj: ČT24

Zavahrí uvedl, že nové útoky by oslabily ekonomiku USA, protože by vedly k masivním výdajům na bezpečnost. Vyzval také muslimy, aby nekupovali americké zboží ani výrobky amerických spojenců, protože tím pomáhají Američanům financovat vojenská tažení v
muslimských zemích. „Zavahrí chválil kupříkladu bratry Cernajevovy za to, jakým způsobem provedli útok v Bostonu,“ poznamenal Ondřej Ditrych, analytik z Ústavu mezinárodních vztahů Praha.

Nové hrozby na obzoru

  • Západní vůdci protiteroristického boje v poslední době varovali před radikalizovanými „osamělými vlky“, kteří nemusejí být přímo napojení na al-Káidu, ale představují stejně velké nebezpečí jako ti, kteří spáchali teroristické útoky z 11. září.