Trest smrti. Tak zní ortel nad čtyřmi indickými násilníky

Dillí - Indický soud vyměřil nejtvrdší tresty čtyřem pachatelům skupinového znásilnění studentky. Za brutální trestný čin dostali všichni trest smrti. Muži třiadvacetiletou ženu napadli loni v prosinci v autobusu v metropoli Dillí, zemřela o dva týdny později. Incident otřásl indickou společností a vyvolal diskuzi o postavení žen v zemi. V Indii je totiž v průměru každých 21 minut hlášeno nové znásilnění.

Šestice útočníků loni v prosinci vlákala mladou ženu i s jejím přítelem do autobusu. Ženu skoro hodinu v jedoucím vozidle brutálně znásilňovali, muže krutě zbili a pak oba nahé vyhodili na silnici. Studentka po dvou týdnech utrpěným zraněním podlehla.

Předseda soudu Jogeš Khanna při vynesení rozsudku uvedl, že „v době, kdy počet zločinů spáchaných na ženách stoupá, soudy nemohou přivírat oči nad takovýmito hrůznými činy“. Na základě indických zákonů by muži měli být popraveni oběšením. Rozsudek ale musí ještě schválit soud vyšší instance. Odsouzení rovněž mají možnost se proti rozsudku odvolat k nejvyššímu soudu a požádat o milost prezidenta.

A. P. Bonami, právník dvou z odsouzených mužů:

„Jsme připravení jít k nejvyššímu soudu. Pokud ale dojde k tomu, že se v Dillí v následujících dvou měsících neobjeví žádné další případy znásilnění, tak se práva na odvolání vzdáme.“

Verdikt soudu vyvolal potlesk v malé soudní síni i před soudní budovou. Jeden z odsouzených, dvacetiletý kondiční trenér Vinaj Šarma, který jako jediný z útočníků dokončil střední školu, se po vyřčení rozsudku zhroutil a propukl v pláč. „Tímto rozsudkem se dostane alespoň nějaká spravedlnost té dívce i její rodině. Trest by také díky soudu mohl sloužit jako odstrašující případ pro podobně ohavné činy. Rozsudek opravdu vítám,“ konstatoval indický ministr vnitra Shilkumar Shinde.

Indové demonstrují za přísnější tresty za znásilnění
Zdroj: Rajesh Kumar Singh/ČTK/AP

Obhájci tvrdí, že byli muži mučeni

Podle žalobců je kvůli brutální povaze trestného činu jediným přiměřeným řešením trest smrti. Obhájci tvrdí, že jejich klienti byli během procesu mučeni a některá jejich doznání - později stažená - vznikla na základě donucení.

Proces se táhl sedm měsíců. Kvůli povaze zločinu proběhl z větší míry za zavřenými dveřmi. Značně ho zdramatizovala smrt pátého z obžalovaných, který byl v březnu nalezen oběšený ve své cele. Údajně spáchal sebevraždu. Už v srpnu dillíský soud uložil tři roky vězení šestému pachateli znásilnění, kterému bylo v době činu 17 let. Šlo o maximální možný trest,
který kvůli věku obžalovaného připouštěl zákon.

Otec oběti:

"Chceme pachatelům vzkázat, že by se měli vžít do naší situace. Pak by také požadovali trest smrti. Nenechali naši dceru žít, prokázali neskutečnou brutalitu, kterou nejde odpustit.

Indická policie eskortuje muže obviněného ze znásilnění reportérky
Zdroj: ČTK/AP/Rafiq Maqbool

Tragédie dodala indickým ženám odvahu

Prosincová tragédie vyvolala celonárodní diskusi o zacházení s ženami ve druhé nejlidnatější zemi světa a vedla k tomu, že oběti násilí začaly dostávat odvahu příkoří hlásit úřadům. O nových i starších případech znásilňování také indická média poměrně často referují.

„Můžeme oslavovat tento konkrétní rozsudek. Ale úplná změna (ve společnosti), to už je běh na dlouhou trať,“ poznamenala prominentní právnička a zastánkyně práv indických žen Rebecca Johnová. Vyzvala také, aby se věnovala vzpomínka všem ostatním případům znásilnění, jimž se nedostalo takové mediální pozornosti.

Nové přísné zákony v březnu umožnily v Indii trest smrti v případech brutálního skupinového znásilnění. V zemi jde ale o výjimečné případy, kdy je tento nejvyšší trest udělen.

V Indii jsou každoročně odsouzeny k trestu smrti desítky lidí, ale popraveni byli za uplynulých 17 let jen tři zločinci. Uvedla to agentura Reuters.

Podle výnosu indického nejvyššího soudu z počátku 80. let může být trest smrti uložen jen v těch „nejvýjimečnějších případech“. Realita je ale trochu jiná - indičtí soudci totiž každý rok udělí v průměru 130 trestů smrti. V poslední době byli nicméně jedinými popravenými usvědčení teroristé.

Vydáno pod