Kosmonauti letěli od ISS na Zem po paměti

Moskva - Středeční přistání tříčlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) provázely poruchy. Svěřil se s tím jeden z kosmonautů Pavel Vinogradov, který spolu se svým ruským kolegou Alexandrem Misurkinem a americkým astronautem Chrissem Cassidym se Sojuzem TMA-08M přistál v kazašské stepi. „Přistávali jsme fakticky naslepo,“ popsal zážitek Vinogradov.

„Měli jsme problémy. Po oddělení od ISS zmizely z jakéhosi důvodu všechny údaje, z nichž jsme zjišťovali stav palubních systémů. Když jsme se od ISS oddělili, letěli jsme vlastně po paměti,“ dodal kosmonaut. Posádka prý neznala výšku, v jaké se nachází, a informace o své poloze dostávala pouze rádiovým spojením se záchrannými letadly, která přistání monitorovala. Samotný přistávací manévr ale proběhl hladce.

Rusové jakékoliv pochybení odmítají

Vedení ruské kosmické agentury veškeré Vinogradovovy stížnosti popřelo. Podle šéfa Roskosmosu Vladimira Popovkina k žádným poruchám během přistávání nedošlo. Panel s daty prý vypnuli dispečeři řídící let záměrně. „V programu se data překrývala. Aby z toho nebyl zmatek, zobrazování parametrů letu jsme vypnuli. O problému jsme věděli už dřív,“ řekl Popovkin. Kosmonauti sice nevěděli, kudy letí, podle jiných parametrů se ale mohli ujistit, že přistání probíhá normálně, dodal.

Výstup do volného prostoru na stanici ISS
Zdroj: ČT24

Vinogradov byl s Misurkinem a Cassidym na ISS od března a během jejich pobytu na stanici došlo k několika poměrně vážným incidentům. V květnu byl v americké sekci zaznamenán únik čpavku, kvůli čemuž museli Američané Thomas Marshburn a Cassidy vystoupit ven a vyměnit čerpadlo.

V červenci se italský kosmonaut Luca Parmitano málem utopil, když mu při práci vně komplexu začala do skafandru prosakovat voda. V srpnu se pak musel vydat do otevřeného kosmu Misurkin s kolegou Fjodorem Jurčichinem kvůli problému s anténou.