Honduras vrátí území indiánům - ti však tuší podraz

Tegucigalpa – Honduraští indiáni budou moci využívat „výhod svrchovanosti“ nad územím svých předků. Země postoupí šest procent svého území, tedy asi 655 000 hektarů, komunitám původních indiánských obyvatel. Půdu tak získá přes čtyři tisíce rodin, což je bezmála 22 tisíc vesničanů.

Vlastnická práva k půdě přitom budou převedena na obce, nikoli přímo na jednotlivé obyvatele. Podle Národního zemědělského úřadu (INA) budou tato pozemková práva „nedělitelná, nedotknutelná, nezcizitelná a nepřevoditelná“.

V registru vlastníků v La Ceibě bude 654 496 hektarů (což zhruba odpovídá rozloze kraje Vysočina) připsáno 4173 rodinám, čítajícím 21 851 vesničanů. Indiánským obcím konkrétně připadne oblast Cap de Gracias A Dios, což je severovýchodní výběžek Hondurasu. Už loni honduraská vláda věnovala těmto obcím 107 317 hektarů.

Podle vlády budou moci komunity na vlastní půdě snadněji bránit ohrožení svého přirozeného prostředí. Mnozí zástupci indiánů však úřady podezřívají, že naopak chtějí získat místní obyvatele pro záměr těžit v regionu ropu.

Honduraští indiáni
Zdroj: ČTK/AP/Esteban Felix