Prodají se za miliardu? Sotheby's draží dva vzácné diamanty

Hongkong – Rekordní dražba čeká na podzim aukční dům Sotheby's. V Hongkongu nabídne bílý a modrý diamant, jejichž cena se zřejmě vyšplhá na desítky milionů dolarů. Pokud by se prodaly za odhadované ceny, dali by za ně noví majitelé dohromady v přepočtu přes miliardu korun.

Cena 118karátového bílého diamantu velkého jako vejce by mohla dosáhnout až 35 milionů dolarů. Jedná se o největší diamant, který se na aukci objeví. „Dosud byly v aukci prodány pouze čtyři kameny, které měly víc než sto karátů. A tento je jednoznačně největší, skoro o dvacet procent než ten poslední,“ říká Quek Chin Yeow, místopředseda Sotheby's Asia

Dražený sytě modrý diamant je zatím největším svého druhu na světě. Jeho kulatý brus je u barevných diamantů velmi neobvyklý. Barevné diamanty jsou extrémně vzácné. Na světě jich je jenom hrstka. Cena za takový kousek je proto vysoká a mohla by se vyšplhat až na 19 milionů dolarů. „Je to největší kulatý modrý diamant na světě. V posledních dvaceti nebo třiceti letech jsme neměli na aukci žádný jasně modrý kulatý diamant jakékoli velikosti,“ přibližuje Quek Chin Yeow.

Sotheby's vydraží na podzim bílý a modrý diamant (zdroj: ČT24)

Oba drahokamy se můžou dostat do první desítky nejdražších kamenů, pokud se vydraží tak, jak pořadatelé aukce čekají. Ten nejdražší na světě má ale hodnotu přes 300 milionů dolarů. Hongkongská aukce se koná 7. října.

Sotheby's
Zdroj: ČT24
Vydáno pod