Sto tisíc Poláků v ulicích Varšavy volalo po změně

Varšava – Až 100 000 odborářů z celého Polska dnes ve Varšavě demonstrovalo proti sociální a hospodářské politice liberálně-konzervativní vlády premiéra Donalda Tuska. Policie odhadla, že se v centru metropole sešlo až 60 000 lidí. Demonstranti skandovali požadavek „Je čas na generální stávku“, někteří zapalovali dýmovnice a světlice. Skupiny protestujících pak vyzývaly z tlampačů k mocenské změně v Polsku.

„Žádáme rezignaci Donalda Tuska. Je to jediný způsob, jak v Polsku změnit sociální politiku,“ prohlásil mluvčí odborového svazu Solidarita Marek Lewandowski. „Chceme odchod do důchodu ve věku 65 let, ne v 67 letech, jak předpokládá vládní reforma. Chceme lepší sociální politiku a také záruky ohledně platů,“ dodal. „Jsem Tuskovým otrokem,“ stálo na připínacích plackách některých demonstrantů. Zaměstnancům se nelíbí ani volnější pravidla pro pracovní dobu.

Stovky aut s demonstranty již od rozbřesku proudily směrem k Varšavě ze všech polských regionů, především pak z jihu ze Slezska, které je centrem těžebního a hutního průmyslu. Hodně lidí se čekalo také ze severopolského Gdaňsku, který je baštou hnutí Solidarita a sídlem polských loděnic.

  • Polští odboráři protestovali proti Tuskově vládě autor: Alik Keplicz, zdroj: ČTK/AP
  • Polští odboráři protestovali proti Tuskově vládě autor: Czarek Sokolowski, zdroj: ČTK/AP

Organizátory protestů byly největší odborové svazy, jako je Solidarita a Celopolská dohoda odborových svazů (OPZZ), a také odborové organizace zastupující jednotlivé profese. Podle jejich odhadů se dnešního pochodu zúčastnilo zhruba 120 000 lidí. Varšavské úřady účast odhadovaly na zhruba 100 000 lidí. Na první manifestaci ve středu se podle odhadů pozorovatelů a organizátorů shromáždilo mezi 15 000 a 23 000 nespokojenci.

Odboráři od vlády žádají větší podporu polského průmyslu, který se jen obtížně vzpamatovává z loňského výrazně slabšího růstu. Požadují zvýšení státních výdajů na sociální zabezpečení a zdravotní péči a vyzývají Tuskův kabinet, aby ustoupil od plánu zvýšení důchodového věku na 67 let z dřívějších 60 let u žen a 65 let u mužů.

Vláda požadavky odborářů vyslechla, ale nesouhlasí. Právě důchodová reforma a otevřená ekonomika podle ní zajistí Polákům stabilitu. Země prošla nedávnou hospodářskou krizí velmi úspěšně. Udržela hospodářský růst a optimismus většiny Poláků je největší v celém regionu.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod