Dohoda dává Sýrii naději. Důležitější ale bude její realizace, shoduje se svět

Paříž/Berlín/Londýn - Svět hodnotí dnešní dohodu mezi Ruskem a Spojenými státy o požadavku na zničení syrských chemických zbraní příznivě. Objevují se ale hlasy, že teď bude nutné pracovat hlavně na její realizaci. Francie označila dohodu ze Ženevy za „důležitý krok vpřed“ a uvedla, že její pondělní jednání s Británií a Spojenými státy v Paříži se soustředí na uplatňování této dohody. Podle Německa po ženevských rozhovorech výrazně vzrostly naděje na mírové řešení syrského konfliktu. Dohodu uvítal i americký prezident Barack Obama. Upozornil ale, že pokud diplomacie selže, jsou Spojené státy připraveny jednat.

„Pokud po slovech budou následovat činy, šance na politické řešení výrazně rostou,“ konstatoval německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, jehož země kategoricky odmítá jakkoli se podílet na případné invazi západních zemí do Sýrie. „Trvalý mír v Sýrii nemůže být nastolen vojenskou silou, ale jedině politickou cestou,“ dodal Westerwelle.

„Návrh dohody ze Ženevy ohledně eliminace chemických zbraní syrského režimu je významným krokem vpřed,“ uvedl ve svém prohlášení francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Francie podle něj upřesní svůj postoj v závislosti na zprávě zbrojních inspektorů OSN, kteří vyšetřovali chemický útok nedaleko Damašku v Sýrii z minulého měsíce. Šéf OSN Pan Ki-mun v pátek řekl, že zpráva, která má být zveřejněna v pondělí, pravděpodobně potvrdí použití otravného plynu, o odpovědnosti za něj ale nehovořil. Spojené státy a jejich spojenci z útoku viní režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Detaily dohody se budou ladit v pondělí v Paříži

Francouzský šéf diplomacie Fabius, jeho americký protějšek John Kerry a britský ministr zahraničí William Hague se mají podle francouzských činitelů v pondělí sejít v Paříži „k rozhovorům o obsahu dohody a o podmínkách jejího uplatňování“. Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová nabídla pomoc Bruselu s kontrolou syrských muničních skladů.

Úspěch. Kerry a Lavrov v Ženevě dospěli k dohodě o syrských chemických zbraních
Zdroj: Larry Downing/ČTK/AP

Rusko a USA dnes dospěly v Ženevě k dohodě o plánu zničení syrských chemických zbraní, která dává Damašku týden na to, aby zveřejnil seznam svých chemických zbraní s cílem jejich likvidace či odvezení ze syrského území do poloviny roku 2014. „Chci poděkovat prezidentu Putinovi za ochotu, s jakou se chopil možnosti dojednat konec syrských zbraní hromadného ničení,“ uvedl po jednání Kerry.

Pokud Sýrie dohodu nebude plnit, pak bude možné v souladu s článkem 7 Charty OSN požádat Radu bezpečnosti o přijetí rezoluce, která umožní použití síly.

Dohoda o likvidaci syrských chemických zbraní má 6 bodů:

1. Je třeba se shodnout na množství a typu chemických zbraní a umožnit rychle jejich mezinárodní kontrolu;

2. Sýrie musí do týdne poskytnout ucelený seznam zásob svého chemického arzenálu;

3. S pomocí mimořádných procedur zajištěných úmluvou o chemických zbraních bude umožněna rychlá likvidace;

4. Sýrie musí inspektorům umožnit okamžitý a neomezený přístup ke všem svým skladům;

5. Zničeny musejí být všechny chemické zbraně, možné je i jejich vyvezení ze syrského území;

6. Logistickou podporu zajistí OSN, plnění bude zajištěno podle článku 7 Charty OSN.

Šéf OSN Pan Ki-mun vyslovil naději, že dohoda ukončí „děsivé utrpení“ syrského lidu. „Generální tajemník OSN pevně doufá, že dnešní americko-ruská dohoda ze Ženevy znemožní jakékoli další použití chemických zbraní v Sýrii a připraví cestu pro politické řešení války, jež ukončí děsivé utrpení syrského lidu,“ sdělila mluvčí OSN Vannina Maestracciová.

Organizace spojených národů obdržela všechny dokumenty nutné k tomu, aby Sýrie mohla přistoupit k mezinárodní úmluvě o zákazu chemických zbraní (CWC). OSN uvedla, že úmluva začne pro Sýrii platit za měsíc, respektive za 30 dnů. Sýrie dosud patřila mezi několik málo zemí, které úmluvu o zákazu bojových otravných látek z roku 1997 nepodepsaly.

Americká armáda zůstává v pohotovosti

Navzdory dnes uzavřené rusko-americké dohodě zůstávají americké ozbrojené síly v postavení k případnému úderu. „Neučinili jsme dosud žádné změny,“ uvedl mluvčí Pentagonu George Little a poznamenal, že posun na poli diplomacie nastal hlavně díky hrozbě použití vojenské síly. „Je důležité, aby Asadův režim dodržoval závazky podle této rámcové dohody,“ uvedl mluvčí.

Události: Rusko a USA dospěly k dohodě o syrských chemických zbraních (zdroj: ČT24)