Záplavy odřízly města v Coloradu, 500 lidí se pohřešuje

Boulder (USA) - Během záplav v americkém Coloradu zemřelo pět lidí, dalších nejméně 500 tamní úřady pohřešují. Prezident Barack Obama už v oblasti vyhlásil stav nouze. Meteorologové přitom předpovídají v regionu další déšť. Podle úřadů zůstává řada obcí odříznuta od okolí. Týden trvající deště, které zesílily v noci na čtvrtek, postihly asi 200 kilometrů dlouhý pás v podhůří Skalistých hor, kromě Boulderu také města Fort Collins, Denver nebo Colorado Springs. Oblast zažívá nejhorší povodně za posledních 40 let.

Do bezpečí obyvatele postižených oblastí přepravují záchranáři pomocí nákladních aut i helikoptér. Kvůli záplavám, které vyvolaly přívalové deště, přišly o střechu nad hlavou stovky lidí. Snahy dostat lidi do bezpečí ale komplikují sesuvy půdy, které zatarasily silnice. Podle úřadů zůstává řada obcí odříznuta od okolí.

Úřady v okrese Boulder registrují 230 pohřešovaných, dalších 350 nezvěstných je v sousedním okrese Larimer. Za nezvěstné se ale považují i osoby, které dosud nekontaktovaly vyděšené příbuzné. V zasaženém regionu jsou velké problémy s komunikací, protože záplavy poškodily telekomunikační stožáry. Místní obyvatelé se proto ze svých mobilních telefonů nedovolají.

Činitelé v nejhůře postiženém okrese Boulder uvedli, že dnes odpoledne by v oblasti mohlo napršet až 100 milimetrů srážek. Existují proto obavy, že se začnou opět zvedat hladiny vodních toků a bude docházet k dalším sesuvům půdy. „Je to událost obrovského rozsahu. Taková situace nastane jednou za 500 či za 1000 let,“ konstatoval místní činitel Sean Conway.

Živel v oblasti napáchal škody za desítky milionů dolarů. V okrese Boulder bude potřeba odhadem 150 milionů dolarů na opravu až 240 kilometrů silnic a až 30 mostů, sdělil místní šéf dopravy George Gerstle. Tisíce lidí musely být kvůli záplavám evakuovány. Při přepravě dalších osob do bezpečí pomáhá armáda s vrtulníky. Podle úřadů stále zůstává řada obcí odříznuta od okolí.

Záplavy v Coloradu (zdroj: ČT24)