Podívejte se, jak se zvedá Costa Concordia z toskánského moře

Giglio – Už víc než rok a půl leží v moři u toskánského ostrova Giglio vrak výletní lodi Costa Concordia. Dnes se tým specialistů pokusí za pomoci několika jeřábů a hydraulických zařízení vrak pomalu napřímit a odtáhnout loď do přístavu k rozebrání. Na složitou operaci mají jediný pokus, žádný záložní plán neexistuje. Přestože dnes ráno počasí záchraně Concordie nepřálo a noční bouře celou operaci o několik hodin opozdily, odklad není možný, protože třetí zimu by trup zpola potopeného plavidla nevydržel.

Na záchranné operaci se podílí asi 500 lidí 26 různých národností. Z nich 120 jsou potápěči, kteří museli provést 15 000 ponorů. Dále byli pro záchranu lodi povoláni svářeči, tesaři, lodní kapitáni, inženýři, biologové a také 60 znalců vyprošťovacích operací a námořní logistiky. Pro všechny vyprošťovací operace a otáčení plavidla bude zapotřebí 30 000 tun oceli, což je čtyřnásobek pařížské Eiffelovy věže.

Plavidlo svírá 56 ocelových řetězů, z nichž každý měří 58 metrů a váží 26 tun. Jsou připevněny ke stožárům, přes které bude loď tažena na jednu stranu. Z druhé strany pak stožáry poslouží jako zábrana, aby se loď nepřeklopila.

Vyprošťování Costy Concordie
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP
Vydáno pod