Snowdena hlídají v Rusku bodyguardi. Má prý další tajemství

Moskva - Americký uprchlík Edward Snowden žije na tajném místě v Rusku a má k dispozici bodyguardy. Ruské televizi to řekl jeho právník Anatolij Kučerena. Snowden prý po Rusku také cestuje, ovšem pod jinou identitou. Kučerena zároveň potvrdil, že Američan má v kapse další tajemství, jež zatím nezveřejnil. „Nepochybně je má, vždyť poměrně dlouho pracoval pro Ústřední zpravodajskou službu (CIA). Je to schopný profesionál,“ konstatoval advokát.

Za Snowdenem brzy zamíří rodina

Snowden má podle Kučereny ozbrojenou ochranu. O jeho osobní bezpečnost se starají pracovníci privátní bezpečnostní služby. Volně se po Rusku pohybuje, nikdo ho zatím při jeho cestách po zemi nepoznal. Ze Spojených států mají Snowdena brzy navštívit rodiče a prarodiče.

„Nikomu neřekneme, kde žije,“ prohlásil Kučerena v rozhovoru pro televizi RT. „Jeho život v utajení je vzhledem k vysoké míře rizika pochopitelný. Odtajnit místo Snowdenova pobytu zatím není možné,“ dodal.

Kopie Snowdenových dokladů
Zdroj: ČTK/AP/Associated Press Television

Snowden dostal počátkem srpna v Rusku roční azyl po víc než měsíčním pobytu v tranzitním prostoru mezinárodního letiště Šeremeťjevo. Tam se dostal po příletu z Hongkongu, kde vyzradil informace o americkému tajném programu na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil s poskytnutím azylu pro Snowdena s podmínkou, že zanechá „protiamerické činnosti“ a nebude publikovat další informace poškozující USA. V médiích se od té doby některé další utajované informace objevily, podle lidí ze Snowdenova okolí je ale Američan předal novinářům ještě před získáním ruského azylu.

Transparent na podporu Edwarda Snowdena
Zdroj: ČT24

Snowden získal nominaci na Sacharovovu cenu

Levicoví europoslanci mezitím Snowdena nominovali Sacharovovu cenu. Tu každoročně uděluje Evropský parlament obráncům lidských práv z celého světa. Cena obnáší také částku 50 tisíc eur (1,3 milionu korun).

Spolu se Snowdenem byli nominováni třeba běloruští opoziční představitelé, vězněný ruský magnát Michail Chodorkovskij nebo pákistánská dívka Malalaj Júsufzaiová, kterou za její kritiku loni postřelili a těžce zranili tamní islamisté.

Z těchto kandidátů nyní 30. září vyberou výbory pro zahraniční věci, pro rozvoj a pro lidská práva europarlamentu tři finalisty. Vítěz bude oznámen 10. října ve Štrasburku, cenu by měl převzít tamtéž 20. listopadu.