Rakouské drama: Prchající pytlák zabil čtyři lidi

Annaberg - Čtyři mrtvé si vyžádalo drama u dolnorakouského Annabergu, kde muž prchající před policií zastřelil dva policisty a řidiče sanitky. Jednoho policistu si vzal jako rukojmího a zabarikádoval se na svém statku v Grossprielu nedaleko Melku. Rukojmí byl později nalezen mrtev. Policie podle rakouských médií vzala po šesté hodině večer statek útokem, armáda na místo poslala i obrněnou techniku. Německá televize RTL uvedla, že pachatel byl raněn a následně zadržen, policie však v noci prohlásila, že zásah pokračuje.

Pětapadesátiletý střelec Alois Huber pytlačil několik let a byl dlouho v hledáčku policie. Když muži zákona dostali informaci, že se opět vydal k Annabergu, postavili tam v noci na dnešek v kopcích zátaras. Drama začalo v jednu hodinu po půlnoci, když při silniční kontrole muž prorazil zátaras a z auta spustil palbu z pušky ráže 7,62. Zranil jednoho z policistů ze zásahové jednotky Cobra, který ale o dvě hodiny později v nemocnici zemřel - život mu nezachránila ani neprůstřelná vesta. Když mu ještě na místě střelby záchranáři přišli na pomoc, zastřelil pytlák 70letého zdravotníka a zranil dalšího policistu.

Poté pytlák opustil své auto, které uvízlo v příkopu, a utíkal asi kilometr lesem k nedaleké křižovatce, kde narazil na další policejní auto. Jednoho z policistů uvnitř zastřelil, druhého si vzal jako rukojmí. Policejním autem pak ujel zhruba 60 kilometrů a uprchl na svůj statek u Grossprielu, kde se v sedm hodin ráno zabarikádoval. Odpoledne bylo nalezeno policejní auto v garáži statku se zastřeleným rukojmím.

Statek obklíčila asi stovka členů zásahové jednotky, uzavřela i samotnou vesnici, pytlákovi sousedé byli evakuováni. Se střelcem se pokusil navázat kontakt tým vyjednavačů, telefonicky se jej snažili kontaktovat i jeho příbuzní, Huber ale nereagoval. Podle listu Kronen Zeitung se ale v telefonickém rozhovoru se svým známým svěřil, že je zraněný. „Oni mě taky postřelili. Do břicha. Ale to už je teď jedno,“ řekl prý muž a dodal, že přišel o svého ovčáckého psa. Ze svého sídla pak ještě několikrát vystřelil.

Alois Huber je podle rakouských médií známý jako fanatik do zbraní. Do jeho arzenálu údajně patří i ruční granáty. Má lovecký lístek, ovšem pouze na nízkou zvěř, tedy zajíce nebo bažanty. Podle rakouského ministerstva vnitra se v okolí Annabergu opakovaně odehrávaly případy brutálního pytláctví. Neznámý pachatel měl ve zvyku z jedoucího automobilu střílet jeleny, kterým pak uřezával hlavy. Těla zvířat nechával ležet. Nyní policie z devíti případů viní právě Hubera.

Alois Huber a jeho čtyři oběti
Zdroj: ČT24/kurier.at