Obětem pedofila Dutrouxe nabízí jeho exmanželka odškodné 500 korun

Brusel – Měsíční odškodné ve výši 20 eur (zhruba 515 korun) chce rodinám dvou z obětí belgického pedofila Marka Dutrouxe vyplácet jeho bývalá manželka Michelle Martinová. Chce tak splnit jednu z podmínek svého předčasného propuštění z vězení. Takto malá suma může být podle médií ale jen symbolickým gestem. Martinové, Dutrouxovi a jeho dalšímu komplici soud původně uložil vyplacení odškodného ve výši 500 000 eur přeživším obětem a až 250 000 eur rodinám zabitých dětí.

Nyní šestapadesátiletý Marc Dutroux dostal v roce 2004 trest doživotního vězení za únos, věznění a sexuální zneužívání šesti dívek, z nichž čtyři zavraždil. Martinová činy svého manžela kryla a zároveň se na nich podílela. Oběti věznila a dvě osmileté dívky nechala zemřít hlady. S Dutrouxem se rozvedla až při pobytu v žaláři v roce 2003.

Dutrouxova bývalá manželka a spolupachatelka zločinů byla loni v srpnu podmínečně propuštěna na svobodu po odpykání zhruba 16 let z 30, k nimž byla odsouzena. Hlavní podmínkou jejího propuštění bylo, že musí žít v ústraní a pobývat v klášteře v obci Malonne asi 60 kilometrů jihovýchodně od Bruselu.

Podle listu Le Soir je nyní Martinová podezřelá z podvodu, protože údajně předstírá insolventnost. Dědictví po své matce, vilu a šperky, údajně přepsala na své děti, aby nemusela uložené kompenzace platit.