Nový džob pro Strausse-Kahna: Radí srbské vládě, jak na to

Bělehrad – Ekonomickým poradcem srbské vlády je ode dneška bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Čtyřiapadesátiletého finančního experta, který kromě odborných kvalit proslul i svými sexuálními skandály, najala srbská vláda prozatím na tři měsíce, po něž mu nebude dávat žádný plat. Bělehrad dal najevo, že spíš než jeho soukromý život jej bude zajímat, co Strauss-Kahn bude moci udělat pro ozdravení základů srbské ekonomiky.

Strauss-Kahn na brífinku v Bělehradě řekl, že on ani jeho tým „nemají žádnou kouzelnou hůlku“, kterou by oživili chatrnou ekonomiku země, kandidující na vstup do Evropské unie. Srbsko chce sjednat s MMF novou úvěrovou dohodu, vláda má ale velké problémy s rostoucím státním dluhem a s vysokými rozpočtovými deficity.

První místopředseda srbské vlády Aleksandar Vučić:

„Dominique Strauss-Kahn je expert na ekonomiku a neslyšel jsem, že by to někdo zpochybňoval. Nestydíme se říct, že tento člověk o tom ví víc než my.“

Strauss-Kahn, který měl ve Francii kandidovat na prezidenta, musel v květnu 2011 po skandálu post šéfa MMF opustit. Američtí vyšetřovatelé jej obvinili, že v newyorském luxusním hotelu sexuálně obtěžoval guinejskou pokojskou a finančník pak strávil nějakou dobu v newyorské vazební věznici. Obě strany po více než ročním dohadování dosáhly mimosoudní dohody. Nyní čeká Strausse-Kahna soud ve Francii za organizované kuplířství v souvislosti s děním v luxusním hotelu Carlton v severofrancouzském městě Lille a s najímáním prostitutek. Strauss-Kahn nyní pracuje v malé francouzské investiční bance Arjil. Živí se také přednáškami po celém světě a poradenstvím pro velké světové firmy.

Dominique Strauss-Kahn na brífinku v Bělehradě
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic