Za jeřáby senátní křeslo? Organizátora Putinova letu zvolili do horní komory

Moskva – Ruským senátorem se dnes stal Alexandr Jermakov – muž, který loni zorganizoval let ruského prezidenta Vladimira Putina v čele hejna jeřábů. V horní komoře parlamentu nahradí bankéře Dmitrije Anaňjeva, který na senátorské křeslo sám rezignoval. Oficiálně odstoupil kvůli novým pravidlům pro zákonodárce, podle nichž by se musel vzdát majetku a podnikání v cizině.

Jermakova do horní komory parlamentu, Rady federace, zvolili poslanci sněmu Jamaloněneckého autonomního okruhu, ležícího na severu Sibiře. Povýšit místního poslance na celostátního senátora navrhli zákonodárci vládní strany Jednotné Rusko. Opoziční komunisté sice přišli s protikandidátem, ten ale soupeřit s Jermakovem sám odmítl. Hlasování dopadlo v poměru 16 ku dvěma hlasům.

„Na severu jsem si odpracoval 38 let, takže jeho problematika je mi blízká. Nyní usilujeme o rozvoj Arktidy, jejímž centrem je Jamal. Budu v tomto směru pracovat,“ řekl Jermakov, který do ruské politiky vstoupil ještě v polovině 90. let. Ve službách někdejšího premiéra Viktora Černomyrdina či nynějšího moskevského starosty Sergeje Sobjanina si udělal jméno jako expert na volební kampaně. Kromě toho stojí i v čele nadace věnující se zachování ohrožené populace jeřábů bílých na Sibiři.

Právě tato nadace loni v září uspořádala „experiment“, při němž se prezident Putin jako pilot motorového rogala předvedl v roli „vedoucího samce“ hejna mladých jeřábů v rámci tréninku na let ze Sibiře do zimovišť ve Střední Asii. Na tomto projektu, zvaném Let naděje, se podílejí i čeští vědci. „Putinovi jeřábi“ ale nakonec na jih nedoletěli a museli přezimovat v Rusku.

Vladimir Putin jako vůdce hejna jeřábů
Zdroj: ČTK/AP/Presidential Press Service