Rakouský pytlák zřejmě spáchal sebevraždu

Vídeň - Rakouský pytlák, který v úterý zastřelil čtyři lidi a následně se zabarikádoval na svém statku, byl nalezen v hořícím domě mrtev. Zřejmě spáchal sebevraždu. Krátce po půlnoci o tom informovala tamní policie, podle níž vnikla speciální jednotka Cobra po téměř pěti hodinách obléhání do pytlákova domu, v němž hořelo. Po likvidaci požáru bylo nalezeno už jen mrtvé tělo. Mezi oběťmi 55letého Aloise Hubera jsou tři policisté a řidič sanitky. Údajně se měl útočník ještě večer v telefonickém rozhovoru se svým známým svěřit, že je postřelen v oblasti břicha.

Rolland Scherscher, mluvčí policie:

„Naši lidé otevřeli dveře, a když chtěli pokračovat, uviděli požár na podlaze. Poté, co ho uhasili, našli mužské tělo. Nemůžeme říct, jestli je to opravdu tělo vraha. Bude pokračovat vyšetřování a informace poskytneme co nejdříve, až je budeme mít k dispozici.“

Podle listu Kronen Zeitung se útočník už v telefonickém rozhovoru se svým známým svěřil, že je zraněný. „Oni mě taky postřelili. Do břicha. Ale to už je teď jedno,“ řekl prý muž a dodal, že přišel o svého ovčáckého psa. Už dříve prý mluvil o tom, že trpí schizofrenií.

Policie se pytláka v noci na úterý pokusila zadržet u obce Annaberg bei Mariazell v centrálním Rakousku. Tři policisty muž zastřelil, další muž zákona vyvázl se zraněními. Mezi mrtvými je i policista, s nímž střelec ujel v policejním vozidle na svůj statek v Grossprielu poblíž Melku, kde se poté v úterý navečer zabarikádoval. Objekt následně obklíčily zásahové síly podpořené obrněnými vozidly.

Pronásledování začalo v noci na úterý, kdy policie u Annabergu postavila silniční zátaras kvůli informaci, že se známý ilegální lovec zvěře opět vydal pytlačit. Při kontrole muž spustil palbu a zasáhl člena jednotky Cobra, jenž později svým zraněním v nemocnici podlehl. Když záchranka ošetřovala zraněného policistu, střílel pytlák znovu: smrtelně zasáhl řidiče sanitky a postřelil dalšího příslušníka týmu Cobra.

Na útěku, několik kilometrů od první přestřelky, se pak střelec zmocnil policejního vozu a zastřelil v něm policistu. Jeho kolegu vzal jako rukojmího a ujel s ním v policejním automobilu na svůj statek, kde policistu později nalezli mrtvého. Usedlost obklíčila zhruba stovka členů speciální zásahové jednotky a celé okolí bylo uzavřeno. I ze statku podezřelý opakovaně střílel, potvrdila policie.

V úterý večer speciální jednotka vnikla do mužova domu, jehož prohledávání pak trvalo hodiny. Policie se dověděla o úkrytu, do něhož bylo možné vniknout jen tajnými dveřmi. „Zásahové síly dveře otevřely a chtěly vniknout do místnosti, ta ale hořela,“ řekl Scherscher. Až po likvidaci požáru policie nalezla mrtvé tělo. Protože bylo zuhelnatělé, má být provedena analýza DNA, jejíž výsledky mohou být známé až za několik týdnů. Vše ale nasvědčuje tomu, že jde o hledaného Aloise Hubera. Policie ale nepotvrdila, zda je Huber oním hledaným pytlákem. O motivu jeho úterního běsnění lze jen spekulovat, policie ale v tajné místnosti našla indicie k dalším trestným činům. Podrobnosti zatím nesdělila. Vyšetřuje však podezření, že se muž ještě před úterními činy pokusil o vraždu myslivce.

Zástupce velitele elitního policejního týmu Cobra Walter Weninger televizi ORF řekl, že ve sklepním úkrytu byl „rozsáhlý arzenál stovek zbraní“. To potvrzuje informaci rakouských médií, že podezřelý byl známý jako fanatik do zbraní a že do jeho výbavy údajně patřily i ruční granáty. Během zásahu policie střelec mnohé ze zbraní podle Weningera použil. Policie postupovala velmi pomalu i proto, že se musela nejdřív ujistit, že v budově nebo kolem ní nejsou žádné výbušniny.

Rakouskem úterní události otřásly. Vídeňský parlament oběti uctil minutou ticha a ve spolkové zemi Dolní Rakousy visí vlajky na půl žerdi. Kancléř Werner Faymann vyjádřil pozůstalým soustrast.