Zeman v Bruselu „hasil“ české problémy a hájil tabákový průmysl

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes poprvé ve funkci hlavy státu odletěl na dvoudenní pracovní návštěvu Bruselu. Setkal se tam s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, s nímž řešil například přísnou tabákovou směrnici, kterou český prezident s poukazem na zaměstnanost v tabákovém průmyslu odmítá. Poté povečeřel se šéfem Evropské komise José Barrosem a podle svých slov „s prezidentským minimaxem“ hasil výtky, které má komise vůči České republice a které mohou ohrozit čerpání peněz z evropských fondů.

Zeman se v Bruselu postavil proti omezení tabákového průmyslu

Zeman při své první schůzce s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem hovořil o přísné tabákové směrnici, která se na půdě evropského parlamentu chystá. Česko patří k zemím, které podporují, kvůli přítomnosti tabákových firem, postoj cigaretové lobby.

  • „Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a zájem o zaměstnanost asi 1 500 zaměstnanců továrny Philip Morris v Kutné Hoře,“ řekl Zeman, podle nějž je v českém zájmu, aby se směrnice alespoň odložila.

Dokument, okolo kterého se tvrdě lobbuje, například počítá s výraznějším varovným označením krabiček či se zákazem některých typů tabákových výrobků. Zastánci směrnice argumentují starostí o zdraví evropských občanů a snahou zmenšit počet mladých lidí, kteří s kouřením začínají. Její odpůrci zase zdůrazňují především výpadky v příjmech rozpočtů členských zemí unie a ohrožením pracovních míst.

Mezi bruselskými odpůrci protitabákové směrnice vzbudil Zemanův výrok poprask. „Je neuvěřitelné, že důležitý muž, prezident ČR, se takto osobně k té věci postaví. Pokud chce pokračovat v kouření, učiní tak bez ohledu na balení cigaret. Pro 700 000 dětí, které ročně začínají kouřit, je ale přitažlivost krabiček důležitá,“ řekla šéfka největší organizace pro ochranu zdraví European Public Health Alliance Monika Kosinská.

V sedm večer se Zeman sešel s předsedou Evropské komise José Barrosem. Na úvod setkání český prezident v neformálním rozhovoru portugalskému politikovi pochválil architekturu Lisabonu. Barroso se Zemanem poté usedl ke společné večeři v sídle komise.

Zeman přijíždí do Bruselu v době problémů s eurodotacemi i zákonem o úřednících

Evropská komise Česku vytýká stále chybějící zákon o úřednících, což by teoreticky mohlo být důvodem pro zablokování peněz ze strukturálních fondů v příštím plánovacím období, tedy už od ledna 2014. Už roky také evropští úředníci upozorňují Prahu na potřebu úpravy normy o posuzování vlivů zákonů na životní prostředí.

„Řekl jsem, že současná - a doufám, že i budoucí - vláda napravuje chyby předchozích vlád. Úmyslně říkám předchozích vlád v plurálu,“ poznamenal dnes prezident. Připomněl, že zákon o státní službě byl přijat v roce 2002, kdy byl premiérem. „Pak ho jak levicové, tak pravicové vlády permanentně posouvaly a posouvaly, až nakonec Evropské komisi došla trpělivost,“ doplnil Zeman.

Jan Březina (nestraník), europoslanec, Evropská lidová strana: „Nechme pana prezidenta působit, uvidíme, jak jeho politický talent přesvědčí ty, kteří rozhodují tady v Bruselu.“

Vojtěch Mynář (ČSSD), europoslanec, Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů: „Prezident je momentálně jediný, kdo do toho může prozatím vstoupit. Nemáme vládu, připravujeme se na mimořádné volby, takže teprve potom může ta vláda pokračovat v těchto tendencích.“

Jan Zahradil (ODS), europoslanec, Skupina evropských konzervativců a reformistů: „Pan prezident tady sice může učinit nějaké sliby nebo nějaká pěkná gesta, ale vždycky to nakonec bude závislé na tom, co udělá vláda.“

Záruku, že věci budou rychle dány do pořádku, ale Zeman ani jako hlava státu dát nemohl. „Dávám k dispozici pouze svůj odborný odhad a konstatuji, že je to priorita současné vlády,“ řekl novinářům. Neumí si prý také představit, že „opravdu rozumná budoucí vláda“ by byla stejně nezodpovědná, a „jako vlády předchozí, zejména ta minulá“ by vyhodila desítky miliard korun oknem jen kvůli své neschopnosti dobře administrovat evropské dotace. V Bruselu prý proto dnes Zeman plnil „nechtěnou roli“ hasiče: „Snažil jsem se alespoň s prezidentským minimaxem, i když jsem neměl k dispozici požární vůz, udělat, co bylo v mých silách,“ poznamenal.

Zeman dodal, že „velice ocenil“ misi českého ministra pro místní rozvoj v demisi Františka Lukla, který o čerpání unijních peněz jednal v Bruselu minulý týden. Kromě hrozících problémů pro příští programovací období má totiž Praha velké potíže už při nynějším čerpání. Evropská komise ke 4. září certifikovala projekty za 275,7 miliardy korun, což je jen 34,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v současném programovém období 2007-2013 k dispozici. Zastaveny jsou některé regionální operační programy, dalším to hrozí.

V dalších Zemanových rozhovorech v Bruselu by se mohlo objevit také téma české energetiky v Evropě. Například ČEZ má velké problémy v Bulharsku. Česku také hrozí francouzský energetický gigant Areva, který si stěžuje u Evropské komise kvůli neúspěchu v tendru na dostavbu Temelína. S evropskými politiky prezident nejspíš nevynechá ani otázku voleb do Evropského parlamentu v květnu příštího roku.

Co očekáváte od první návštěvy prezidenta Zemana v Bruselu?

Vojtěch Mynář (ČSSD), europoslanec, Skupina progresivní aliance socialistů a demokratů: „Jsem rád, že se tato návštěva uskuteční, protože to beru jako určitý mezník politiky vůči Evropské unii a všem jejím strukturám oproti tomu, jak to bylo předtím. Je známo, že bývalý prezident Klaus k tomu vztah neměl, a my jsme s tím nikdy nesouhlasili.“

Jan Zahradil (ODS), europoslanec, Skupina evropských konzervativců a reformistů: „Já toho moc neočekávám. To je setkání dvou eurohujerů, pana Schulze a pana Zemana. Pan Schulz si asi potřebuje udělat trochu PR reklamu před evropskými volbami a pan Zeman si potřebuje dokázat, že je jiný než jeho předchůdce, takže uslyšíme asi mnoho prázdných a jalových řečí o Evropě, ale nic víc.“

Jan Březina (nestraník), europoslanec, Evropská lidová strana: „Jako člověk, který je europozitivní, tedy asi eurohujer, bych to vnímal pozitivně, ale spíš opatrně pozitivně. Počkám si na výsledky této návštěvy.“

Od jarního Zemanova nástupu do funkce hlavy státu jde o jeho vůbec první cestu do bruselského centra EU. S evropským prezidentem Hermanem Van Rompuyem se český prezident setká až ve čtvrtek, kdy zároveň ukončí svou dvoudenní bruselskou cestu návštěvou velitelství Severoatlantické aliance.

S Barrosem i Van Rompuyem už se Zeman jako prezident setkal, po své inauguraci je totiž pozval do Prahy. S Barrosem společně vztyčili nad Pražským hradem vlajku EU, která tam za úřadování Zemanova předchůdce, euroskeptika Václava Klause, nevlála.