Imunitní výbor italského Senátu doporučil odebrat Berlusconimu mandát

Řím - Imunitní výbor italského Senátu doporučil odebrat mandát expremiérovi Silviu Berlusconimu, odsouzenému za daňové podvody v době působení v mediální společnosti Mediaset. S definitivním rozhodnutím o Berlusconiho osudu se dá podle agentury APA v Senátu počítat až v polovině října. Krátce před hlasováním opustilo sál šest senátorů z řad Berlusconiho pravicového uskupení Lid svobody a opoziční Ligy severu. Ze zbývajících členů výboru hlasovalo pro Berlusconiho vyloučení 15 senátorů, proti byl jen jediný.

Berlusconi dnes v emotivním projevu nahraném dopředu v jedné ze svých televizí už prohlásil, že z politiky neodejde. Nezmínil se ale o tom, co provede se současnou vládní koalicí. „Zůstanu navždy s vámi, po vašem boku, ať už mě z parlamentu vyloučí, či nikoli,“ řekl. Své odsouzení Berlusconi označil za překroucení demokracie a vyzval k reformě italské justice. Také ohlásil záměr přejmenovat své hnutí nazpět na Forza Italia (Vzhůru, Itálie).

Masky s podobou bývalého italského premiéra
Zdroj: ČTK/AP/Pier Paolo Cito

Rozhodnutí senátu může ohrozit další budoucnost současné vlády. Ta je totiž závislá na podpoře Berlusconiho pravicového seskupení Lid svobody, jehož členové již pohrozili odchodem z koalice. Podle některých italských médií si to ale může strana rozmyslet a na další volby nespěchat, dokud Berlusconimu trest zákazu aktivní politiky nevyprší.

Berlusconi byl odsouzen ke čtyřletému vězení, tři roky z toho se ale vymazávají díky amnestii z roku 2006. Roční trest si vzhledem ke svému věku může odpykat v domácím vězení nebo veřejně prospěšnou prací.

Součástí verdiktu je i na základě loňského zákona pětiletý zákaz vykonávání veřejných funkcí, tady ale ještě nejvyšší soud nařídil v srpnu revizi rozhodnutí. Senát ale může Berlusconiho vyloučit ze svých řad sám.