Slovenští poslanci se poprali na mimořádné schůzi, pokračování večer

Bratislava – V noční diskusní maraton a následnou rvačku se zvrtla mimořádná schůze slovenského parlamentu k návrhu opozice na vyslovení nedůvěry premiérovi Robertu Ficovi. Opozice, která nemá na odvolání premiéra dostatek hlasů, přišla s návrhem kvůli údajně nevýhodnému nákupu akcií slovenských plynáren SPP schválenému vládou.

Potyčka mezi poslanci vládní strany Směr-SD a zástupci opozice vypukla podle slovenských médií před půlnocí. Důvodem byla papírová figurína premiéra Fica, kterou před řečnický pultík ve sněmovně postavili opoziční poslanci v úterý večer poté, co Fico a celá vláda z parlamentu odešli, neboť se nechtěli debaty o SPP a odvolávání účastnit.

Když se někteří z poslanců Směru-SD do sněmovny vrátili, snažili se figurínu zobrazující Fica ve fotbalovém dresu s nápisem „Usvědčený, daroval Slovensko zbohatlíkům“ odnést. Několik zástupců opozice se jim v tom snažilo zabránit a na chodbě se strhla rvačka. „Byl jsem na vyšetření u lékaře, mám 1,5centimetrovou tržnou ránu na ústech,“ řekl deníku Sme poslanec opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič. Tři z pětice útočníků prý poznal - poslance Jozefa Valockého, Ivana Vargu a Antonína Ciconě. Byli údajně opilí a snažili se ho přehodit přes zábradlí na chodbě v předsálí. Vládní poslanci Valocký a Varga ale v písemném prohlášení popřeli, že opozičního zákonodárce napadli, nevloučili ale, že při vzájemné roztržce mohlo dojít z jejich strany k fyzickému kontaktu. Sdělili také, že incidentu předcházel konflikt, při kterém Viskupičův kolega Igor Matovič prý napadl Vargu. Strkanici obou poslanců zachytily i televizní kamery.

Události o rvačce ve slovenském parlamentu (zdroj: ČT24)

Důvodem návrhu vyslovit Ficovu kabinetu nedůvěru je záměr vlády odkoupit od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) jeho podíl v mateřské společnosti slovenských plynáren SPP. To je podle opozice pro stát nevýhodné kvůli ztrátám SPP při prodeji plynu. „Pravicové vlády po privatizaci SPP vždy asistovaly cizím vlastníkům při zvyšování cen plynu. Nikdy nic neudělaly ve prospěch prostých lidí. Je absurdní, aby ti, kteří pomáhali zdražovat, dnes chtěli odvolávat vládu za to, že plníme vlastní programové prohlášení,“ hájil záměr svého kabinetu Fico.

Poslanci přerušili jednání v sedm ráno. Přes den na návrh Směru-SD parlament jedná o běžné agendě v rámci 23. schůze, mimořádná schůze bude pokračovat v sedm večer; Ficovi lidé pak podle všeho sněmovnu znovu opustí. Původně měla mimořádná schůze pokračovat bez přerušení až do závěrečného hlasování, její přerušení prosadili hlasováním právě zástupci Směru-SD.