Írán propouští politické vězně. Jaderné zbraně nebudou, řekl Rúhání

Teherán - Írán osvobodil nejméně jedenáct politických vězňů. Mezi nimi je i aktivistka hnutí na ochranu lidských práv Nasrín Sotudíová, která loni získala Sacharovovu cenu. Celkem jde o tři muže a osm žen. Stalo se tak pouhých pár dní předtím, než nový íránský prezident Hasan Rúhání navštíví Valné shromáždění OSN v New Yorku. Rúhání tak plní své předvolební sliby. V nejnovějším televizním interview navíc prohlásil, že „jeho vláda nikdy nebude vyvíjet jaderné zbraně“. Snažit se prý bude v otázce jaderného programu domluvit se Západem.

Podle britského Guardianu jde počet politických vězňů v Íránu do stovek. Patří mezi ně novináři, právníci, aktivisté za lidská práva, bloggeři, feministky, křesťanští kněží nebo třeba sunnitští duchovní a řada dalších.

Propuštění vězněné právničky oznámil na Facebooku její manžel. „Není to dočasné propuštění, je to svoboda,“ řekl manžel aktivistky Rezá Chandan agentuře Reuters telefonicky z Teheránu. „My všichni jsme neskutečně šťastní“. 

Byla to noční můra, popsala aktivistka roky za mřížemi
   
Sotudíová uvedla, že je po třech letech za mřížemi „v dobré fyzické i psychické kondici“, i když dobu strávenou ve vězení označila za „noční můru“ zejména v psychickém ohledu. 

Džafar Panahí a Nasrín Sotudíová
Zdroj: ČT24/EU/EP

Nasrín Sotudíová, aktivistka hnutí na ochranu lidských práv:

„Je to nádherný pocit být zase doma a moci obejmout všechny ty, kdo mi tolik chyběli. Můj syn Nima jde do první třídy a já ho tam povedu, už to mi dává zapomenout na utrpení minulých let. Mám povolení pracovat a budu pokračovat v obraně lidských práv.“

Osmačtyřicetiletá Sotudíová v minulosti zastupovala vězněné opoziční aktivisty po sporných prezidentských volbách v červnu 2009, mladistvé čelící trestu smrti, ženy a vězně svědomí. Zatčena byla v září 2010 a byla odsouzena k 11 letům vězení za údajné šíření propagandy a za spiknutí s cílem poškodit bezpečnost státu.
   
Loni držela Sotudíová ve vězení bezmála 50 dnů hladovku, kterou chtěla přinutit úřady, aby odvolaly zákaz vycestovat ze země uvalený na její dceru.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz označil zprávu o propuštění Sotudíové a dalších íránských politických vězňů za „důležitý pozitivní signál“ íránského vedení.

  • Evropský parlament Sotudíovou loni společně s íránským režisérem Džafarem Panahím vyznamenal Sacharovovou cenou za svobodu myšlení. Laureáti se předávací ceremonie nemohli zúčastnit a cenu za ně převzali jejich zástupci. Také Panahí si za údajnou propagandu proti Teheránu odpykává trest vězení: soud ho v roce 2010 poslal na šest let za mříže a zakázal mu dvacet let točit filmy a psát scénáře.

Írán nikdy nebude vyrábět jaderné zbraně, ujistil Rúhání

Írán nikdy nebude vyrábět jaderné zbraně, řekl v interview pro americkou televizi NBC nový íránský prezident Hasan Rúhání. Dále prohlásil, že má plnou pravomoc vést jaderná jednání se Západem. Šéf Íránské jaderné agentury navíc ve středu řekl novinářům, že v letošním roce očekává průlom při řešení jaderného programu země. „Jsme velmi optimističtí ohledně procesu, který se nastartoval v otázce jaderného programu,“ konstatoval Akbar Sálehí.

Rúhání, který byl v červnu zvolen nástupcem Mahmúda Ahmadínežáda, má příští týden v úterý promluvit na Valném shromáždění OSN v New Yorku, kde je očekáván i americký prezident Barack Obama. Zahraniční média spekulovala o možnosti jejich setkání, podle dnešního prohlášení mluvčího Bílého domu ale není plánováno. Oba státníci si ale vyměnili dopisy. V rozhovoru pro stanici NBC Rúhání označil tón Obamova listu za „pozitivní a konstruktivní“.

Írán prý nebude vyrábět jaderné zbraně (zdroj: ČT24)