Asad pro Fox News: Chemické zbraně máme a zničíme je

Washington - Sýrie má chemické zbraně, přiznal v rozhovoru pro americkou zpravodajskou televizní stanici Fox News prezident Bašár Asad. Zároveň ujistil, že tento arzenál bude zničen. Jeho likvidace potrvá nejméně rok a bude stát miliardu dolarů. Asad to řekl v rozhovoru pořízeném v Damašku, který televize odvysílala ve středu večer. Ruský prezident Vladimir Putin poté uvedl, že si není stoprocentně jistý, že se syrská vláda podrobí rusko-americkému plánu na zničení jejích chemických zbraní. Vidí ale naději.

Syrská vláda dodrží dohodu dosaženou s Ruskem a USA ohledně likvidace svého chemického
arzenálu, řekl prezident. Zároveň ale kategoricky odmítl, že by jeho síly byly odpovědné za útok s nasazením chemických zbraní z 21. srpna u Damašku. 

Vladimir Putin:

„Sýrie oznámila, že je připravená přistoupit k mezinárodní úmluvě o chemických zbraních, a nejen to – už se považuje za jejího člena. To jsou praktické kroky, které syrská vláda již podnikla. Jestli bude schopna proces dovést do konce, si nejsem stoprocentně jistý, ale vzhledem k dění z posledních dní věřím, že je to možné.“

Asad ve svém vystoupení podle agentury Reuters řekl, že jeho vláda je připravena odevzdat své chemické zbraně kterékoliv zemi, která bude ochotná vzít na sebe riziko jejich převzetí.  Na otázku, zda by byl ochoten předat syrské chemické zbraně americké vládě, odpověděl: „Jak jsem řekl, bude to vyžadovat spoustu peněz, zhruba jednu miliardu. Bude to velmi škodlivé pro životní prostředí. Jesli je americká administrativa připravena zaplatit takové peníze a převzít odpovědnost za převezení toxických látek do Spojených států, proč by to neudělali?“

Syrský prezident před týdnem podepsal dekret o přistoupení Sýrie k Úmluvě o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní. V sobotu pak Spojené státy a Rusko dospěly k rámcové dohodě v otázce zničení syrských chemických zbraní. Sýrie musí podle dohody do týdne předat seznam svého chemického arzenálu, do poloviny příštího roku musejí být chemické zbraně ze Sýrie odvezeny a zničeny. Experti ale pochybují, že se podaří tento plán v podmínkách občanské války v zemi realizovat.

Syrský prezident ale prohlásil, že jeho země není v občanské válce. „Máme válku, nový druh války s desetitisíci džihádisty více než 80 národností,“ řekl Asad. „Mohu vám říci, že 80 procent - a někteří říkají 90 procent, nemáme přesné údaje - těchto teroristů jsou členové al-Káidy a jejích odnoží,“ dodal.

  • Skupina islámských radikálů, která se hlásí k teroristům z al-Káidy, tento týden obrátila zbraně proti syrské opoziční armádě. U hranice s Tureckem se zmocnila města Azaz a zabila přitom pět členů Syrské svobodné armády (FSA).
  • Podle agentury AP jde o jeden z prvních případů, kdy proti sobě zvedly zbraně dvě skupiny, jež dosud spojoval boj proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Přestřelka nastala, když se FSA snažila zabránit islamistům unést německého lékaře, který pracuje v soukromé klinice v Azazu.
Boje v Damašku
Zdroj: AP/ČTK

Asad dál odmítá nést odpovědnost za prokázaný chemický útok

Použití chemických zbraní, konkrétně nervového plynu sarinu, při srpnovém útoku u Damašku „jasně a nezvratně“ prokázali inspektoři OSN ve své zprávě předložené v pondělí generálnímu tajemníkovi OSN. Neukázali v ní ale na jeho viníka. Asad označil v rozhovoru pro Fox News tuto zprávu inspektorů za nereálnou a nepravdivou. „Každý může vyrobit sarin. My jsme žádné chemické zbraně v Ghútě (damašské předměstí) nepoužili,“ prohlásil. 

Západní státy, především Francie, Velká Británie a USA, na základě předloženého důkazního materiálu považují za „nezpochybnitelného“ pachatele srpnového chemického útoku vládu v Damašku. Rusko naproti tomu podporuje stanovisko syrské vlády a označuje útok za provokaci ze strany povstalců.

Rada bezpečnosti OSN v současnosti připravuje rezoluci požadující od Damašku likvidaci jeho chemického arzenálu. Zástupci pěti stálých členů Rady se ve středu už podruhé sešli k projednání návrhu rezoluce předloženého západními státy. Snaží se nalézt kompromis mezi požadavkem Západu, aby rezoluce obsahovala hrozbu silou, pokud by se jí Damašek nepodřídil, a odmítavým stanoviskem Moskvy v tomto bodě. 

Pokud by se podařilo pětici stálých členů RB dospět ke kompromisnímu řešení, mohla by Rada o dokumentu hlasovat o víkendu, uvedla agentura Reuters.

Rada bezpečnosti OSN musí podle Kerryho jednat

Americký ministr zahraničí John Kerry vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby už příští týden schválila rezoluci k Sýrii. S likvidací chemického arzenálu by se podle něj mělo začít co nejdříve. „Přichází okamžik zkoušky. Rada bezpečnosti musí příští týden jednat, pro světové společenství je důležité povstat a promluvit,“ řekl americký ministr. „Tvrdíme-li, že známe pravdu, myslíme to vážně,“ dodal. Rada bezpečnosti podle něj musí přijmout závaznou a vymahatelnou rezoluci, která stanoví „ten nejsilnější mechanismus“ k dosažení cíle. Kerry obsáhle zdůvodňoval přesvědčení USA o vině Asadovu režimu za srpnový chemický útok. 

V Sýrii další pumový útok

Při pumovém útoku v centru Sýrie dnes přišlo o život 19 lidí. Všichni jeli autobusem, v jehož blízkosti vybuchla nálož. Incident se stal v provincii Homs, ve vesnici Džabúrín. Žijí v ní hlavně alávité, tedy příslušníci syrské vládnoucí sekty vyznávající šíitský islám.

Vydáno pod