V káhirském metru nalezeny bomby, policie čistí ulice od gangů

Káhira - Při střetu egyptských bezpečnostních složek s ozbrojenými skupinami na okraji Káhiry zemřel jeden policejní generál a desítka dalších mužů zákona byla zraněna. Policie tam šla zatknout několik podezřelých ze zabití jedenácti lidí během srpnových demonstrací. V kolejišti káhirského metra se mezitím našly dvě nevybuchlé bomby. Několik linek podzemní dráhy proto nejezdilo.

Muži zákona hledají zhruba 140 islamistů

Policejní akce má zbavit káhirské předměstí Kardása gangů, které v minulých týdnech zapalovaly policejní stanice a zabíjely policisty. Ráno se ale policisté dostali s protivníky do přestřelky a použili k jejich rozehnání slzný plyn. Do akce byly nasazeny i vrtulníky. Pokračují tak razie, při nichž policisté pátrají v domech po islamistech. Policie prý chce dopadnout 140 hledaných lidí.

Mezi ozbrojenci v Kardáse jsou i odstřelovači. Policisté hodlají spolu s vojáky předměstí obklíčit. „Nestáhneme se, dokud to místo nezbavíme teroristů a nevyčistíme jejich skrýše,“ řekl mluvčí. U vjezdů k hlavním silničním tahům už stojí obrněná auta a policisté tlampači žádají lidi, aby nevycházeli. Při stále probíhající operaci už policisté zadrželi 65 lidí. Zajistili přitom také velké množství zbraní a munice, včetně granátů.

Policejní stanice v Kardáse je neobsazená od 14. srpna, kdy bezpečnostní složky v Káhiře zasáhly proti demonstrujícím stoupencům sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Zemřelo přitom několik set lidí. Násilí se nevyhnulo ani Kardáse - na tamní policejní stanici tehdy dopadly granáty a policisté se museli bránit útočníkům střelbou. Násilnosti pokračovaly i v následujících dnech. Gangy vypalovaly policejní stanice a zabily celkem jedenáct mužů zákona. Policisté do Kardásy neměli přístup, proto se rozhodli pro zásah.

Kontrolní stanoviště v Káhiře
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Baradej před soudem

V Káhiře mezitím začíná soud s egyptským aktivistou a nositelem Nobelovy ceny míru Mohamedem Baradejem. Žaloba ho viní ze zklamání důvěry národa poté, co odstoupil z funkce viceprezidenta na protest proti násilnému rozehnání islamistických demonstrací.

Egyptská vláda také před týdnem rozhodla o prodloužení výjimečného stavu o další dva měsíce. Pro obyvatele a návštěvníky Egypta to znamená zvýšená bezpečnostní opatření.

Vojáci a policisté mají během výjimečného stavu právo kohokoli zastavit a zkontrolovat jeho doklady. Mohou rovněž zatýkat a zadržet podezřelé bez soudního příkazu. V některých provinciích platí rovněž zákaz nočního vycházení.

Poslední události v Egyptě v kostce

Prvního demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Mursího odstavila po roce jeho působení v prezidentském úřadu 3. července armáda po masových protestech požadujících jeho rezignaci. Muslimské bratrstvo, z jehož řad Mursí vzešel, označilo jeho svržení za puč a řadu týdnů se pokoušelo vynutit si prezidentův návrat do úřadu protestními akcemi v Káhiře a dalších městech.

Prozatímní vláda podporovaná armádou nakonec proti demonstrantům tvrdě zakročila a podobně vystupuje i proti Muslimskému bratrstvu. Zatčeni jsou už skoro všichni vysocí představitelé bratrstva a na soudní příkaz byl v úterý zmrazen majetek 14 nejvyšších funkcionářů hnutí.