Klub Valdaj poprvé přivítal kromě Putina i opozici. Navalnyj nedorazil

Moskva - V Rusku zasedá debatní klub Valdaj. Poprvé před televizními kamerami se setkalo zhruba 200 politologů a novinářů ze 34 zemí. Poprvé dorazil i prezident Vladimir Putin a část opozice. „Jubilejní desátý ročník je zcela jiný než ty uplynulé,“ poznamenal zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas. Hlavním tématem desátého ročníku setkání mezinárodních expertů je „Rozmanitost Ruska v moderním světě“. Podle Karase na jednání nedorazila část opozice, která stojí za organizací protivládních demonstrací.

„Putin se po svém znovuzvolení prezidentem za celý rok nesešel s žádným představitelem opozice,“ konstatoval Karas. Ve svém vystoupení se ale ruský prezident zaměřil hlavně na demografické problémy Ruska a jednotu země. Zdůraznil například význam spolupráce se zeměmi bývalého Sovětského svazu.

Třeba jeden z nejvýraznějších opozičních předáků Alexej Navalnyj na jednání klubu vůbec nepřijel. Navalnyj nemůže opustit Moskvu, jelikož ho čeká soud kvůli údajné zpronevěře. Putinův mluvčí zároveň uvedl, že „organizátoři přeci nemohou pozvat všechny“. 

Valdaj je mezinárodní expertní klub, který funguje už deset let. Vytvořen byl z iniciativy vládní ruské agentury RIA Novosti a některých novin a časopisů. Na setkání klubu se scházejí veřejní činitelé, novináři a politologové z různých zemí.

Letos jde především o země Latinské Ameriky, Asie a Dálného východu. „Jen necelá třetina účastníků je ze západních států,“ konstatoval zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas.

Vladimir Putin připustil, že bude opět kandidovat na prezidenta a že zůstane v čele státu i po roce 2018. Nevyloučil také amnestii pro souzené opoziční demonstranty, zatčené na demonstraci proti jeho návratu do Kremlu loni v květnu. Dodal ale, že amnestie připadá v úvahu až po skončení soudních procesů.

Zastal se také bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, s nímž jej pojí dlouholeté přátelské vztahy. „Berlusconiho teď soudí za to, že spí se ženami. Kdyby byl gay, tak by mu ani vlásek nezkřivili,“ řekl za smíchu publika. Odmítl však, že by v zahraničí často kritizovaný ruský zákon o zákazu propagace „netradiční sexuální orientace“ mezi mladistvými nějak porušoval práva sexuálních menšin. Práva menšin je podle něj záhodno respektovat, ale opomíjena nesmějí být ani práva většiny. „Evropané vymírají… a ze sňatků gayů se děti nerodí,“ podotkl.