Neonacisté řeckou demokracii nepodkopou, slíbil Samaras

Atény - Řecký premiér Antonis Samaras prohlásil, že nenechá neonacistickou stranu Zlatý úsvit, aby „podkopala“ demokracii. Premiér tak reagoval na středeční vraždu zpěváka Pavlose Fisase, k níž se přiznal 45letý radikál. Na Fisasově pohřbu se shromáždily tisíce truchlících. Protivládní skupiny při té příležitosti ohlásily hned několik velkých demonstrací. Už ve středu v řadě měst proběhly protesty, které skončily násilím. Večer se v souvislosti se zpěvákovou vraždou uskutečnila v Aténách další demonstrace za účasti čtyř tisíc lidí.

„Tato vláda nedopustí, aby 'potomci' nacistů otrávili náš společenský život nebo páchali trestnou činnost,“ sdělil Samaras státní televizi. Zpěvák byl ubodán ve středu poblíž Atén. Krajně pravicový Zlatý úsvit je často spojován s vlnou útoků na imigranty, od vraždy levicového muzikanta se ale vedení strany distancovalo.

Pohřeb se konal v atmosféře dvoudenní stávky proti vládním škrtům v sociální oblasti. Bílou rakev s tělem 34letého hiphopového zpěváka Pavlose Fisase, známého jeho protirasistickými postoji, nesli jeho příbuzní krátce před polednem na hřbitov na aténském předměstí za doprovodu asi dvou tisícovek sympatizantů.

Zlatý úsvit
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

„Prasata! Fašisti! Vrahové!“ směřovali někteří účastníci pohřbu svůj hněv k třetí nejsilnější parlamentní straně v zemi, která používá symboly evokující nacismus. Další lidé zpívali písně tragicky zesnulého umělce. K jeho ubodání se přiznal 45letý radikál, který na fotografii zveřejněné řeckými médii objímá jednoho z poslanců Zlatého úsvitu.

Drastické škrty a snižování životní úrovně vedly k radikalizaci společnosti

Řecká společnost je těžce zasažena dluhovou krizí a drastické rozpočtové škrty vedou k masivním protestům a radikalizaci části společnosti, kvůli čemuž se do parlamentu dostaly dříve okrajové strany, jako je Zlatý úsvit.

Potyčky v Řecku
Zdroj: Kostas Tsironis/ČTK/AP Photo

Politici i média po středeční vraždě vyzývají k uklidnění společenského napětí a extremistických tendencí.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Dnešní večerní manifestace převážně levicově smýšlejících účastníků na aténském předměstí Keratsini, kde byl aktivista ubodán, měla poměrně klidný průběh. „Stop fašismu“ stálo na transparentech. Demonstranti také skandovali hesla jako: „Pryč s fašisty“, „Pracující se nebojí výhrůžek“ nebo „Povstaň, lide, neskláněj hlavu, odpor je jediná možná cesta“.

Vydáno pod