Bílý dům nevyloučil možnost setkání Obamy s Rúháním

Washington - Bílý dům ve čtvrtek připustil možnost setkání prezidenta Baracka Obamy s jeho íránským protějškem Hasanem Rúháním na okraj schůze Valného shromáždění OSN v New Yorku. Podle prezidentského mluvčího ale Washington od íránského prezidenta očekává „spíš skutky než slova“. Obama i Rúhání se v New Yorku zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN a o jejich možném setkání se dlouho spekuluje.

Mluvčí Jay Carney v rozhovoru s novináři připustil, že po nástupu Rúháního do funkce se vztahy obou zemí zlepšily. Schůzka Obamy s Rúháním v OSN je podle něj možná, i když se žádná neplánuje. „Setkání je možné, ale možné bylo vždycky. Ruka byla natažená od okamžiku, kdy prezident (Obama) složil přísahu,“ prohlásil mluvčí. 

S Rúháního agresivním předchůdcem Mahmúdem Ahmadínežádem, který na schůze OSN do New Yorku rovněž zajížděl, se americký prezident nikdy nesetkal. Od roku 1979, kdy se v Íránu dostal k moci náboženský režim, se žádný íránsko-americký summit nekonal. „Z Teheránu zaznělo mnoho velmi zajímavých a povzbudivých věcí, ale skutky jsou důležitější než slova,“ řekl Carney. 

Plánované setkání s Rúháním ve čtvrtek ohlásil francouzský prezident Francois Hollande. Schůzka, která se uskuteční z íránské iniciativy, se má v New Yorku konat příští týden. 

Írán je spolu s Ruskem považován za klíčového spojence syrského prezidenta Bašára Asada. Podle arabského tisku vysílá do Sýrie armádní poradce, na internetu se nedávno objevily záběry, které jsou prvním zřejmým důkazem o přímém zapojení Íránců do bojů v Sýrii. Opoziční bojovníci loni zajali autobus s Íránci a zadržovali je několik měsíců.