USA popírají, že by zatrhly přelet Madurova letadla nad svým územím

Caracas - USA popřely informaci venezuelské vlády, že nepovolily přelet letounu prezidenta Nicoláse Madura. Venezuelské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek označilo za „agresi“ údajné rozhodnutí Washingtonu nepovolit Madurovi přelet přes Portoriko. Maduro, který míří na čtyřdenní státní návštěvu do Číny, již oznámil, že nařídil zvolit jinou trasu letu.

Venezuelský prezident se v Pekingu setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, s nímž má jednat o „posílení strategických vztahů“, uvedlo venezuelské ministerstvo. Letoun měl po startu z Caracasu přetnout americký vzdušný prostor nad Portorikem. Venezuela si podle ministra zahraničí „vyhrazuje právo podniknout jakákoli protiopatření, pokud vláda USA a tamní letecké úřady neustoupí od nového útoku na venezuelskou svrchovanost“. Washington prý nemá právo zakázat prezidentskému letadlu vstup do amerického vzdušného prostoru.

Sám Maduro se na stranickém shromáždění přenášeném televizí na USA obořil. „Co se to děje ve Spojených státech? Proč jsou tak nervózní, proč tolik zoufalství?“ ptal se. Upřít letounu přelet „nad kolonizovanou zemí Portorikem“ je podle Madura velká chyba. Cestu prezidenta do Číny to ale neovlivní. „Nemohou nás zastavit!“, prohlásil Maduro. „Nařídil jsem podniknout let po jiné trase, která bude delší, ale americká vláda nám nezakáže cestovat do Číny,“ dodal.

Do kritiky USA se kvůli zákazu přeletu pustily také další jihoamerické země jako Bolívie či Ekvádor. Bolivijský prezident Evo Morales, kterému v létě zakázaly přelet nad svým územím některé evropské země kvůli kauze Snowden, označil americký krok za porušení nejméně čtyř mezinárodních dohod. „Chci oznámit, že připravíme mezinárodní žalobu, aby byl Barack Obama před mezinárodními tribunály souzen za provinění proti lidskosti,“ uvedl tradiční oponent Bílého domu Morales v bolivijské televizi TeleSUR.

Spojené státy prý Madurovi nic nezakázaly

Americké ministerstvo zahraničí ale dnes tvrzení Caracasu popřelo. „USA vydaly venezuelským úřadům povolení ke vstupu do amerického vzdušného prostoru,“ řekla zástupkyně mluvčí ministerstva zahraničí Marie Harfová. Podle ní vznikl zmatek proto, že Caracas podal žádost o přelet americkým vzdušným prostorem pouhý den před očekávaným letem namísto požadovaných tří dnů, navíc prý neuvedl, že půjde o vládní letadlo. Záležitost se nyní snaží obě strany vyřešit, o kladném postoji k žádosti však Venezuelu Washington informoval již ve čtvrtek, uvedla Harfová.

Bolivijský prezidentský speciál
Zdroj: EFE/Angel Medina G./ČTK

Diplomaté na ostří nože

Vztahy USA a Venezuely jsou už řadu let mrazivé, velvyslanectví v Caracasu a Washingtonu jsou od roku 2010 neobsazena. Letos v březnu venezuelské úřady vypověděly dva americké vojenské přidělence. Washington odpověděl vyhoštěním dvou venezuelských diplomatů.

Po smrti protiamericky orientovaného prezidenta Huga Cháveze dávaly USA najevo, že mají zájem navázat s Venezuelou konstruktivní vztahy. Styky obou zemí se ale naopak zhoršily, když Venezuela obvinila americké diplomaty z účasti na spiknutí proti Chávezovi. Ministr Jaua v březnu oznámil, že „jakýkoli druh kontaktu byl přerušen“, dokud Washington nebude respektovat venezuelskou suverenitu.

Vydáno pod