Dvojnásobný útok v Jemenu si vyžádal životy desítek vojáků

Saná - Při dvou teroristických útocích v Jemenu zemřelo nejméně 56 osob. Jednalo se o vojáky a policisty. První útok cílil na vojenskou hlídku, druhý pak na vojenskou základnu v jižním Jemenu. Výbušniny byly ukryty v automobilech. Z útoků je podezřelá odnož teroristické organizace al-Káida působící na Arabském poloostrově (AQAP).

„Cílem útoku bylo demonstrovat, že tady stále jsou. (Útok) ale také ukazuje, že válku namířenou proti bezpečnosti a stabilitě Jemenu prohrávají,“ podotkl jemenský ministr zahraničí abú Bakr Kirbí a dodal, že útoky jsou známkou rostoucího zoufalství povstalců.

Desítky vojáků zahynuly při útoku dvěma automobily s výbušninami na armádní základnu ve městě an-Našamá v provincii Šabva. Bomba ukrytá v jednom automobilu explodovala mezi vojáky při průjezdu branou základny, druhá už uvnitř vojenského zařízení. Automobily podle nejmenovaného zdroje pravděpodobně řídili členové teroristické organizace al-Káida.

Při druhém útoku odstřelovači zabíjeli vojáky ve městě Majfá, rovněž v provincii Šabva. Ozbrojenci podle místních obyvatel později ukradli vozidla patřící bezpečnostním silám a v nich uprchli.

Podle agentury AP ráno a dopoledne útoky otřásly také třetí lokalitou, vojenskou základnou al-Aín, u níž radikálové odpálili bombu a pak se strhla přestřelka. Major jemenské armády Muhammad Násir řekl, že v těchto bojích bylo zabito osm radikálů a útočníci se zmocnili šesti vojáků a pěti vojenských vozidel.

Mapa Jemenu
Zdroj: ČT24

AQAP je považována za jednu z nejnebezpečnějších složek teroristické sítě al-Káida. Skupina a místní islamisté během takzvaného arabského jara v roce 2011 využili politického chaosu v zemi k ovládnutí některých měst a jejich okolí na jihu Jemenu. V roce 2010 organizace rozesílala balíčky s náložemi do USA a rok předtím posadila atentátníka do letadla do Detroitu. 
   
Jemenské síly s podporou Spojených států sice radikály z měst vytlačily, ale útoky na vládní a vojenské cíle pokračují. Také provincie Šabva byla v posledních letech dějištěm častých bojů mezi islamisty a bezpečnostními silami.