Divoká noc v Chicagu: Gang postřelil v parku 13 lidí

Chicago - Střelba v parku v americkém Chicagu zasáhla třináct lidí. Je mezi nimi i tříletý chlapec, který se nachází v kritickém stavu. Podle svědků pálila skupina mužů z projíždějícího auta – údajně šlo o gang. Na místě zasahovalo na šedesát policistů, zadržen ale zatím nikdo nebyl. Podle FBI se Chicago stalo v roce 2012 městem s nejvyšším počtem vražd v zemi.

O přestřelce, která se odehrála v jednom z parků v jižní části města, se policisté dozvěděli po 22:00 místního času (po 05:00 SELČ). Podle CNN policisté při vyšetřování zakázali veřejnosti přístup na jedno z tamních basketbalových hřišť, kde se střílelo. Pachatele ani motiv střelby policie zatím nezná.

Jeden ze svědků incidentu listu Chicago Sun-Times řekl, že na něj z auta vystřelili muži s dredy na hlavě, načež vůz obrátili směrem k parku a začali střílet na další lidi. „Trefili lampu vedle mě, ale já jsem se rychle utíkal schovat do domu,“ konstatoval Julian Harris, podle nějž šlo o místní gang, který často ohrožuje místní obyvatele.

Kriminalita v Chicagu
Zdroj: ČTK/AP/PAUL BEATY

Jeho tříletý synovec neměl takové štěstí a kulka mu po zásahu do ucha prolétla tváří. Dítě se nachází v kritickém stavu. Také další čtyři lidé jsou nyní ve vážném stavu v nemocnici. Útočníci postřelili i dva patnáctileté mladistvé.    

  • Chicago patří k nejnásilnějším městům v USA, ze všech velkých měst má největší počet vražd. V posledních letech toto číslo navíc vrostlo. Zatímco v roce 2011 se obětí vraždy stalo 431 lidí, loni jich už bylo pět set.
  • Zatím poslední série násilných incidentů se stala během prodlouženého víkendu na přelomu srpna a září. Při několika přestřelkách tehdy zahynulo osm lidí a dvacet bylo zraněno.

Spojené státy zažily po pondělním masakru ve Washingtonu krvavý týden a v zemi se konalo několik demonstrací připomínajících devět tisíc lidí, kteří byli zastřeleni od loňského krveprolití na škole v Newtownu. "Nejsme proti tomu, aby lidé měli zbraně doma, ale jsme proti tomu, aby je měli třeba na parkovišti,” řekla zpravodaji jedna z účastnic protestu před americkým Kongresem.