Džihád z 11. září je bomba, soudu se to ale nelíbí

Paříž – Nemístná oslava zločinu. Tak francouzský soud označil tričko, do něhož Bouchra Bagourová loni navlékla svého syna Džiháda a poslala ho s ním do školy. Nápisy „Jihad, narozený 11. září“ a „Jsem bomba“ ocenil dnes soud měsíčním trestem vězení s podmínkou na jeden rok a pokutou 2000 eur.

Ještě vyšší trest, dvouměsíční vězení s podmínkou na jeden rok a pokutu 4000 eur, dostal chlapcův strýc, který mu tričko daroval. Soud dospěl k závěru, že šlo o nemístné připomínání islámské sváté války a atentátů islamistů z 11. září 2001 v USA, při nichž zahynulo přes 3000 lidí.

Pětatřicetiletá Bagourová a její 29letý bratr Zeyad Bagour podobné souvislosti odmítli a tvrdili, že šlo o špatný žert. "Neviděl jsem v tom nějaké zlo. Výraz 'jsem bomba' používá každý. Co se týče nápisu 'Jihad, narozený 11. září', tak se skutečně jedná o jeho jméno a narozeniny," řekl Bagour.

Starosta jihofrancouzského města Sorgues, kde chlapec přišel v září 2012 v inkriminovaném tričku do školky, označil případ za vážný. Soud první instance ale v dubnu sourozence Bagourovy zprostil viny. Státní zastupitelství se odvolalo a odvolací soud v Nîmes dnes jejich vinu uznal a potrestal je. „Žijeme v divné době. Jsme svědky toho, že se hovoří o terorismu bez zábran. Nechci nacházet podobné nápisy ve školách či jinde,“ prohlásil prokurátor.