Egyptský aktivista: Bratrstvo si zaslouží šanci - s novým vedením a myšlením

Praha – Před dvěma roky jako vlivný aktivista spoluorganizoval přes Facebook svržení Husního Mubaraka, nyní je ve svých názorech na Muslimské bratrstvo, jako mnoho Egypťanů, o poznání skeptičtější. Spoluzakladatel Hnutí mládeže 6. dubna Ahmed Maher má přesto pro Egypt stejný recept jako z roku 2011: revolučně prosazovanou svobodu, spravedlnost a rovnost. „Armáda pro nás představuje starý režim a Muslimské bratrstvo zase představuje někoho, kdo lže a nedodržuje sliby,“ komentoval mimo jiné Maher v rozhovoru zahraniční redaktorky ČT Veroniky Pitrové během konference Forum 2000.

Kvůli sporu armády a přívrženců Bratrstva už několik týdnů umírají v zemi stovky Egypťanů. Mursího stoupenci odmítají postup vojenského vedení, které 3. července přinutilo prezidenta odejít z úřadu a zadrželo jej. Exprezidentovi přívrženci od té doby pořádají pravidelné protestní akce, kterými chtějí docílit návratu Mursího do funkce. Při střetech a demonstracích pořádaných od začátku července přišlo o život na několik set lidí.

Zatím selhaly pokusy o vyjednávání mezi zástupci Muslimského bratrstva a vlády dosazené armádou, a to pro nesmiřitelnost postojů. Na vině přitom podle Mahera nejsou pouze oba znesvářené tábory. „Každá strana nenávidí tu druhou. A egyptská média tomu nijak nepomáhají – píšou sice o lidských právech, ale útočí na Muslimské bratrstvo. A pak máte média, která podporují Muslimské bratrstvo, jako al-Jazeera nebo další televize. Ty mluví o tom, že armáda jsou zločinci. Takže jak státní televize, tak al-Jazeera jsou plné nenávisti vůči těm druhým, a to snižuje šance na jakékoliv usmíření,“ vysvětluje známý egyptský blogger těžkou situaci v klíčovém blízkovýchodním státě.  

Mezitím armáda pokračuje v zatýkání vlivných členů Muslimského bratrstva. Ve vazbě se v minulých dnech přitom ocitlo už více než 30 prominentů této islamistické organizace, včetně jejího duchovního vůdce. Už několikrát přitom visela ve vzduchu možnost úplného zákazu hnutí, od kterého si dříve řada Egypťanů slibovala hodně – včetně Ahmeda Mahera. „ Jsem proti izolaci kohokoliv. Jsem sice proti Muslimskému bratrstvu, udělali hodně chyb, ale islámskou ideologii nemůžeme úplně vymazat. Nemůžeme zabít 2 miliony jejich stoupenců. To není fér,“ zmiňuje Maher.

  • Stoupenci Husního Mubaraka autor: Amr Nabil, zdroj: ČTK/AP
  • Egyptská armáda hlídá káhirské náměstí Tahrír autor: Amr Nabil, zdroj: ČTK/AP

Ahmed Maher, aktivista, spoluzakladatel Hnutí mládeže 6. dubna:

„Myslím, že se Bratrstvo ještě vrátí, musí ale o svých chybách přemýšlet - vybrat nové lídry, a připravit se na změnu. Egypťané už opravdu nechtějí trpět. Lidé, opozice, hnutí mladých – ti všichni nemohou přijmout stejné Muslimské bratrstvo s touto ideologií, s tím nerespektem k opozici. Pokud chce být Muslimské bratrstvo zpět ve hře, dáme jim šanci a podpoříme je, ale musí o svých chybách popřemýšlet a tyto problémy vyřešit.“

Ahmed Maher je zástupcem mladé generace Egypťanů, kteří k boji proti dlouholetému režimu prezidenta Husního Mubaraka využili internetu a Facebooku. Hnutí mládeže 6. dubna (Harakatu šabáb 6 abríl) spoluzaložil na jaře roku 2008 s cílem podpořit dělníky, kteří se chystali 6. dubna stávkovat proti nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám v průmyslové čtvrti Delta. Jejich cílem bylo co nejvíce šířit výzvu k podpoře stávky.

O rok později mělo hnutí na Facebooku sedmdesát tisíc členů, většinou mladých a vzdělaných Egypťanů, kteří organizovali různé protestní akce upozorňující na porušování lidský práv v Egyptě a na podporu uvězněných novinářů. V roce 2010 hnutí vyhlásilo novou kampaň proti Mubarakově Národní demokratické straně s heslem „Egypt je naše země, a ne jejich“ a podpořilo petici opozičního předáka Muhamada El Baradeje.

Hlavními požadavky hnutí v boji proti režimu jsou: prosazení reforem prostřednictvím nenásilného odporu, zavedení demokratických principů vlády, rozvoj technologií a přístup k nim, ustanovení minimální mzdy, svobodné volby vedoucí k nové ústavě garantující politickou a společenskou svobodu, omezení znovuzvolení do prezidentského úřadu na dvě volební období. Hnutí ale podle slov Mahera zatím nemělo výraznější ambici vstoupit do reálné politiky.

„Nechceme se do politiky zapojit, dokud nebudeme mít jistotu, že se hraje podle pravidel. Protože když se zapojíme jako politici a systém bude zkorumpovaný, budeme zkorumpovaní i my. Možná se zapojíme už do dalších voleb, možná až do těch v roce 2018,“ dodává egyptský aktivista.

Rozhovor s Ahmedem Maherem (zdroj: ČT24)