Stovky Tchajwanců vyhnal z domů supertajfun Usagi

Tchaj-pej - Kolem 2 500 lidí na Tchaj-wanu vyhnal z domovů „supertajfun“ Usagi, který se přehnal zejména kolem jižní části ostrova a ovlivnil i počasí na Filipínách. Tam byly preventivně evakuovány z nejohroženějších míst stovky osob. Na zatím nejsilnější tajfun nynější sezony se chystá už také kontinentální Čína. Přípravy před bouří jsou úporné zejména v Hongkongu a v oblastech podél Perlové řeky. K ní by vichřice měla naplno dorazit v průběhu neděle.

Ráno se oko uragánu provázené vichry o rychlosti přes 220 kilometrů za hodinu nacházelo asi 550 kilometrů jižně od tchajwanské metropole Tchaj-pej. Předtím tajfun udeřil na filipínské ostrovy Batanes, odkud nejsou ještě dostupné informace o vzniklých škodách a případných zraněných či mrtvých.

Na Tchaj-wanu byly zrušeny lety a zastaven provoz trajektů, v mnoha lokalitách zejména na východě a jihu země zůstaly uzavřené i školy a úřady. Tchajwanské ministerstvo obrany vyslalo do „vysoce rizikových“ míst dodatečných 1 600 vojáků a dalších 24 000 mužů uvedlo do pohotovosti.

Usagi ohrožuje také Hongkong. Místní letecká společnost Cathay Pacifik oznámila, že od nedělních 12:00 SELČ ruší veškeré své lety. V pondělí je bude postupně obnovovat, pokud se „podmínky zlepší“. Ve stejné době se chystá zrušit svá spojení i další hongkongská společnost Dragonar. Mezinárodní letiště ale zůstane otevřené.

Usagi dosahuje úctyhodného průměru 1 100 kilometrů a přináší s sebou lijáky, které způsobily v zasažených oblastech lokální záplavy. Meteorologové varovali, že na východním pobřeží Tchaj-wanu by mohl napršet až metr srážek.

Vydáno pod