Britové zadrželi gang kyberzločinců, z banky ukradl 40 milionů

Londýn - Britská policie zadržela skupinu osmi lidí, kteří jsou podezřelí, že se neoprávněně dostali do počítačového systému banky Barclays a ukradli v přepočtu 40 milionů korun. Jeden ze členů gangu vnikl v dubnu v přestrojení do pobočky na severu Londýna a nainstaloval tam klávesnici, myš a monitor. Na dálku pak gang vysál peníze z účtu.

Kriminalisté si jsou jistí, že zadrželi mozek celé organizace. „Myslíme, že je to číslo jedna na scéně kyberzločinu v Británii. Sice jsme ho dopadli v rezidenční čtvrti na Seymour Street, ale byt byl předělán na výkonnou a důmyslnou pracovnu, odkud mohli ovládat počítače,“ uvedl šéf speciální jednotky londýnské policie Terry Wilson. V bytě našli kriminalisté šperky, peníze i drogy, především ale IT vybavení. 

Podle experta na počítačovou bezpečnost Tima Stephense počet podobných incidentů poslední dobou roste: „Stále víc lidí zjišťuje, že se takovým způsobem dají vydělat peníze. Navíc se ukazuje, že zabezpečení některých institucí a firem je velmi slabé.“

Podobný případ totiž řešila britská policie před několika týdny. V cele skončilo 12 členů gangu, který měl plánovat krádež milionů liber z banky Santander. Použili stejný způsob, k samotnému činu se ale už dostat nestihli. Šéfové obou bank po incidentech slíbili, že posílí bezpečnostní systémy, aby se podobné kyberútoky už neopakovaly.

Britská policie zadržela gang kyberzločinců (zdroj: ČT24)