V 60. letech málem v USA vybuchla bomba 260krát silnější než v Hirošimě

Londýn – V roce 1961 se schylovalo ke Karibské krizi, kdy byl svět možná nejblíž jadernému konfliktu. Jenže tajné dokumenty teď ukazují, že nejhorší jaderná katastrofa hrozila už na začátku tohoto roku. V lednu totiž Spojené státy jen o vlásek unikly výbuchu jaderné bomby, která byla 260krát silnější než ta v Hirošimě. Bombardér tehdy nad Severní Karolínou omylem shodil dvě vodíkové pumy.

Severovýchod USA se v roce 1961 ocitl v bezprostředním ohrožení jaderného výbuchu, píše o tom britský list The Guardian s odvoláním na americké odtajněné dokumenty. Ohroženy byly životy milionů obyvatel Washingtonu, Baltimoru, Filadelfie a dokonce i New Yorku. 

Strategický bombardér B-52 se tehdy totiž za letu ve vzduchu nad Goldsboro v Severní Karolíně porouchal a omylem shodil dvě vodíkové pumy typu Mark 39. Jedna z nich přitom málem vybuchla. Když puma dopadla na zem, k jadernému jádru bomby byl vyslán signál k odpalu, selhaly přitom tři ze čtyř bezpečnostních pojistek. Od jaderné katastrofy Spojené státy odvrátila až poslední bezpečnostní pojistka. Ta byla přitom vysoce citlivá a vlivem nárazu mohla snadno selhat taky. 

Bomba byla přitom 260krát silnější než ta, kterou Spojené státy svrhly v druhé světové válce na Hirošimu. Po incidentu ovládly zemi spekulace o tom, o jak vážnou situaci šlo. Americká vláda ale opakovaně popřela, že by se obyvatelé ocitli v ohrožení.

Vydáno pod