S teroristy v Nairobi bojují vojáci. Islamisté v obchodech zabili 59 lidí včetně Evropanů

Nairobi – Skupina somálských islámských ozbrojenců je od soboty stále v objektu nákupního centra v keňské metropoli Nairobi, kde drží zřejmě několik rukojmích. V budově jsou také vojáci a policisté, kteří s islamisty bojují. Při útoku dosud zemřelo 59 lidí, dalších 200 je zraněných. Ministr vnitra Joseph Ole Lenku uvedl, že útok provedlo 10 až 15 teroristů. Češi podle naší diplomacie mezi oběťmi ani zraněnými nejsou. O život ale přišli nejméně tři Britové, dvě Francouzky, dva Kanaďani včetně 29leté diplomatky a Číňanka. Mezi zraněnými je podle Washingtonu i několik Američanů. Situaci pomáhají na místě řešit izraelští poradci.

K útoku na luxusní centrum Westgate se na sociální síti Twitter přihlásila somálská milice Šabáb napojená na al-Káidu. Jde prý o odvetu za působení Keni v jejich zemi. Ve svých statusech se v pravidelných intervalech chlubí počty mrtvých i odhodláním bojovat dál: „Vybrali jsme pouze ty, co nevěří v islám. Všechny muslimy mudžahedíni z Westgatu vyvedli předtím, než útok začal… Keňská vláda prosí mudžahedíny, aby s ní vyjednávali. K žádnému vyjednávání ale nedojde.“

Armáda a policie v prvních hodinách dnešního dne zahájily rozsáhlou operaci a pět zajatců osvobodily. Keňský prezident Uhuru Kenyatta podle Reuters sdělil, že mezi zabitými jsou i blízcí členové jeho rodiny. Agentura rovněž uvedla, že o život přišly i děti a věk zraněných sahá od 2 do 78 let. Podle AFP teroristé zavraždili i známého 78letého ghanského básníka a státníka Kofiho Awoonora. „Odvážně jsme s nimi bojovali a porazili je uvnitř i vně našich hranic. Porazíme je znovu,“ řekl na adresu islamistů keňský prezident Uhuru Kenyatta.

Z objektu se zatím podařilo zachránit kolem 1 000 osob. Některé zachránili vojáci, další utekli – často po dlouhém skrývání například pod svým autem nebo mezi regály. Některé lidi ozbrojenci propustili, údajně když jim správně odpověděli na otázku, jak se jmenovala Prorokova matka. Kolik lidí v nákupním centru dál zůstává, nikdo neví. Ministerstvo vnitra informovalo, že horní patra jsou už zabezpečená a že útočníci byli vytlačeni do přízemí a do podzemních prostor. Agentura AP ale citovala bývalého premiéra Raila Odingu, podle něhož teroristé zadržují rukojmí v přízemí a také ve třetím patře. Zdroje DPA zase tvrdí, že ozbrojenci jsou ve třetím a ve čtvrtém patře.

Nákupní centrum Wesgate v Nairobi
Zdroj: ČT24

Šabáb varuje: Boje v Keni teprve začínají

Vyděšené město se snaží uklidnit vláda. „Děláme vše pro to, abychom tuto situaci zvládli. Vláda nic neriskuje, na místo jsme poslali dostatek bezpečnostních složek, včetně speciálních oddílů. Na situaci dohlížíme i ze vzduchu,“ řekl tajemník keňského ministra vnitra Mutea Iringo. Přepadení Westgate Mallu oblíbeného mezi bohatými Keňany a diplomaty je ale největším jednotlivým útokem v Keni od bombového útoku teroristů na velvyslanectví USA v Nairobi v roce 1998.

Desítka ozbrojenců v sobotu brzy odpoledne vnikla do luxusního nákupního centra v Nairobi a začala střílet a házet granáty na přítomné lidi. Šabáb už útokem na nákupní centrum Westgate v minulosti vyhrožoval. Dosud si ale vybíral menší cíle jako kostely nebo skupiny policistů. Teď varoval, že boje v Keni teprve začínají.

Podobných útoků bylo v Keni od roku 2011 už několik. Tehdy totiž země vyslala vojenské jednotky do sousedního Somálska, aby tam pomohly v boji s islamistickou milicí Šabáb napojenou na teroristickou síť al-Káida. Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí země od roku 2007. Jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt včetně metropole.

Václav Černohorský o útoku v Nairobi (zdroj: ČT24)