Při útoku Talibanu na kostel v Pákistánu zemřelo nejméně 75 lidí

Islámábád - Dva sebevražední atentátníci zabili před kostelem v Péšávaru na severozápadě Pákistánu nejméně 75 lidí a dalších 130 zranili. K historicky nejkrvavějšímu útoku proti křesťanské komunitě v zemi se přihlásila pákistánská odnož hnutí Taliban. V prohlášení organizátoři uvedli, že budou pokračovat v útocích proti nemuslimům, dokud USA nezastaví útoky svých bezpilotních letadel v odlehlé kmenové oblasti na severozápadě Pákistánu. Podle pákistánských zpravodajských zdrojů se naposledy odehrál takový útok právě dnes. Střely zasáhly několik cílů na kmenovém území Severní Vazíristán. Zabito bylo šest údajných radikálních bojovníků.

Kostel stojí v hustě obydlené čtvrti nedaleko tržiště. Na nedělní mši bylo údajně nejméně 600 věřících, kteří v době útoku právě vycházeli z budovy. „Po skončení mše lidé začali odcházet a sebevražedný atentátník vyběhl proti nim,“ citoval Reuters mluvčího policie. Podle očitých svědků, které citovala místní televize Geo TV, zazněly v rozmezí několika sekund dvě exploze.

Křesťané tvoří zhruba čtyři procenta z celkového počtu 180 milionů obyvatel Pákistánu. V zemi, kde se terčem islamistických radikálů často stávají podle nich kacířské komunity, včetně křesťanů a šíitů, se proto snaží zachovávat zdrženlivost a neupozorňovat na sebe. Terčem atentátů se ale podle agentury AFP křesťané stávají jen ojediněle.

Útoky v posledních letech zesílily zejména poté, co se pákistánská vláda stala otevřeným spojencem USA v jejich boji proti terorismu. Situaci nepomáhají ani extrémně přísné pákistánské zákony proti rouhání, za něž hrozí i trest smrti. Před dvěma lety například útočníci napojení na Taliban zabili jediného křesťanského ministra federální vlády, který chtěl zákon zmírnit. 

Letos v březnu pak vypálil mnohatisícový dav ve městě Láhaur na východě Pákistánu na 170 domů v křesťanské čtvrti při protestech, které vypukly kvůli údajnému rouhačství jednoho ze členů místní křesťanské komunity. Nikdo nebyl zraněn nebo zabit jen díky tomu, že obyvatelé předtím utekli. Hůř dopadl podobný případ v létě 2009, kdy ve východopákistánském městě Godžra uhořelo sedm křesťanů. Asi tisícový dav tam tehdy zaútočil na křesťanskou čtvrť kvůli údajnému znesvěcení koránu křesťany. Podle provinčního ministra spravedlnosti ale k urážce této posvátné knihy muslimů nedošlo. Byla to prý jen fáma, která měla vyvolat chaos.