Akce nulová tolerance: Peruánský biskup končí kvůli pedofilii

Lima - Peruánský biskup Gabino Miranda přišel o funkci kvůli obvinění z pedofilie. Oznámil to bývalý šéf Peruánské biskupské konference Luis Bambaren. Jde o první případ odvolání vysokého činitele římskokatolické církve v zemi z tohoto důvodu. Případem se už zabývá i policie. Miranda obvinění odmítá.

Třiapadesátiletý Miranda zřejmě brzy skončí před soudem. Biskupa z Ayacucha, jednoho z nejchudších regionů země, policie obviňuje z pohlavního zneužívání dětí. „To je to, co řekl papež - nulová tolerance. Ať to je biskup nebo kněz. Před Bohem bychom všichni měli mít bezúhonné jednání. Nemůžeme tolerovat zneužívání mladistvých. To není jen to, že ho církev odvolá z funkce a zbaví kněžského stavu, ale musí být také postaven před soud,“ řekl Bambaren. 

Nesčetné případy zneužívání dětí kněžími římskokatolické církve se v posledních letech provalily v řadě zemí světa, například ve Spojených státech, ale také v řadě evropských států a také v Austrálii a Jižní Americe.

Zatímco na pedofilii má papež František názor jasný, k homosexualitě, antikoncepci nebo potratům se zatím jasně nevyjádřil a římskokatolickou církev vyzval k toleranci. Italský list Corriere della Sera dokonce Františkův apel označil za revoluční čin.

Peruánský biskup obviněn z pedofilie (zdroj: ČT24)