Porucha programu překazila přistání soukromé lodi u ISS

Dulles (Virginie) – Nákladní vesmírná loď Cygnus dnes neukončí svůj zkušební let přistáním u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Společnost Orbital Sciences, které loď patří, informovala, že kvůli softwarovým problémům nebyla Cygnus při prvním pokusu schopna přistát, manévr proto odložila, zopakuje ho v úterý.

Cestu lodi Cygnus, která odstartovala ve středu ze střediska Wallops, narušila porucha počítačového softwaru asi šest hodin před plánovaným přistáním u ISS. „Cygnus navázala kontakt s ISS, ukázalo se ale, že některá přijatá data nemají očekávané hodnoty. Cygnus je proto odmítla. Důsledkem bylo přerušení přibližovací sekvence,“ sdělila Orbital Corporation. Firma již připravila softwarovou opravu, během dne ji otestuje na pozemním simulátoru.

Cygnus se o přistání u vesmírné stanice opět pokusí až za dva dny. „NASA a Orbital připravují detailní plán na druhý pokus o spojení v úterý brzy ráno,“ přiblížil vlastník vesmírného plavidla. Loď Cygnus je podle firmy v pořádku, všechny její hlavní systémy fungují.

Orbital Sciences je jedna ze dvou soukromých společností, se kterými americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) uzavřel kontrakt o zásobování Mezinárodní vesmírné stanice po ukončení provozu raketoplánů. Zatímco společnost SpaceX se svým zásobovacím člunem Dragon byla na stanici již třikrát, Orbital vyslala svoji loď přímo ke stanici poprvé, let je sice zkušební, ale s nákladem – na palubě je 589 kilogramů potravin, oblečení, náhradních dílů a dalších potřebných věcí. První řádný let plánuje firma na prosinec.