Armáda má situaci v Nairobi pod kontrolou. Islamisté v nákupním středisku zabili 68 lidí

Nairobi - Keňské armádě se podařilo získat převahu nad skupinou islámských radikálů, kteří během teroristického útoku na nákupní středisko v keňské metropoli Nairobi od soboty pozabíjeli nejméně 68 lidí. Oznámil to její mluvčí Cyrus Oguna, podle nějž už byla osvobozena většina rukojmích. Budovu prý mají zásahové jednotky téměř pod kontrolou. Oguna ve svém vyjádření nicméně konkrétně neřekl, kolik rukojmích islamisté drželi a kolik už jich je na svobodě. Nad ránem na budovu zaútočily keňské speciální jednotky, což může značit finální fázi ofenzivy.

K masakru v Nairobi se přihlásili islamisté ze somálských milicí Šabáb, kteří tvrdí, že jde o odvetu za angažmá keňské armády v Somálsku. Na luxusní nákupní centrum Westgate Mall zaútočili s pomocí automatických zbraní a granátů v sobotu časně odpoledne, kdy byly v budově stovky lidí. Na místě už více než 30 hodin zasahují policejní a armádní jednotky, které dnes večer zahájily proti ozbrojencům ofenzivu.

Podle dosavadních informací české diplomacie mezi mrtvými ani zraněnými nejsou žádní čeští občané. O život však přišla řada cizinců: přinejmenším tři Britové, dva Francouzi, dva Kanaďané, dva Indové a rovněž po jednom občanovi Nizozemska, Číny, Peru, Austrálie a Jihoafrické republiky. Teroristé zavraždili i známého ghanského básníka a státníka Kofiho Awoonora.

Jaroslav Mandys, chargé d'affaires českého diplomatického zastoupení v Nairobi:

„Podle informací, které máme zatím k dispozici, by mezi postiženými neměl být žádný český občan.“

Červený kříž uvedl, že islamisté mají kromě 68 mrtvých ve věku od dvou do 78 let na svědomí také 175 zraněných. Celkem 49 lidí je stále pohřešováno; mohou mezi nimi být rukojmí. Z objektu se dosud podařilo zachránit na tisíc osob. Někteří zachránění v sobotu líčili, že ozbrojenci se soustředili především na nemuslimy a nechali odejít muslimy. Předtím od nich ale chtěli odpověď na otázku, jak se jmenovala prorokova matka, aby jejich příslušnost k islámu ověřili.

Keňský prezident Uhuru Kenyatta sdělil, že mezi zabitými jsou i blízcí členové jeho rodiny. „Pachatelé těchto ohavných, bestiálních činů neuniknou. Stejně jako ty, kteří jsou nyní obklíčeni uvnitř, potrestáme i organizátory útoku, a to rychle a velmi bolestivě,“ řekl prezident ve svém dnešním projevu. Počet lidí, jež útočníci zadržovali nebo zadržují, není podle úřadů jasný. Policie a armáda dnes po půlnoci zahájily operaci k zneškodnění útočníků a osvobození rukojmích, jednotky ale postupovaly jen pomalu. Z budovy se celý den ozývala střelba, večer pak svědci informovali o několika silných explozích.

Úřad keňského prezidenta mimo jiné uvedl, že jednoho z útočníků se podařilo v sobotu zadržet, ale zemřel na střelná zranění. Někteří ze zachráněných tvrdili, že mezi teroristy byla minimálně jedna žena. Podle BBC byli už v sobotu čtyři členové vražedného komanda zadrženi. Agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroj z Jeruzaléma napsala, že keňským úřadům pomáhají s vyjednávací strategií izraelští poradci. Izraelci prý ale nejsou zapojeni do žádné připravované úderné operace.

Šabáb považuje Keňu za válečnou zónu

Nejmenovaný předák islamistických milicí v rozhovoru prohlásil, že útoky na Keňu a její obyvatele budou pokračovat, dokud se keňské jednotky nestáhnou z jižního Somálska. „Udeříme na ně, kdekoli budeme moct,“ prohlásil muž. Islamista rovněž varoval západní státy, že pokud nepřestanou podporovat vládu v Nairobi, mohli by se stát terči atentátů i jejich občané žijící v Keni.

Podobných útoků bylo v Keni od roku 2011 už několik. Tehdy totiž země vyslala vojenské jednotky do sousedního Somálska, aby tam pomohly v boji s islamistickou milicí Šabáb napojenou na teroristickou síť al-Káida. Šabáb bojuje se somálskou vládou o ovládnutí země od roku 2007. Jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Během posledních dvou let je ale mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci vypudili z mnoha dosavadních bašt včetně metropole.