Neonacistický Zlatý úsvit po vraždě muzikanta ztrácí voliče

Atény - Řecká justice vyšetřuje neonacistickou stranu Zlatý úsvit jako teroristickou organizaci. Podnět k tomu dala vražda levicového aktivisty a populárního zpěváka neonacistickým extremistou z minulého týdne. Mezitím už rezignovali dva vysocí představitelé řecké policie. Objevily se totiž informace, že někteří policisté byli na neonacisty napojeni. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění Zlatý úsvit ztratil po vraždě část volební podpory. Zhruba 58 procent Řeků se dokonce domnívá, že strana ohrožuje demokracii v zemi.

Vyšetřující soudkyně nejvyššího soudu Efterpi Gutsamaniová už podala podnět k přešetření případů trestných činů, jichž se v minulosti dopustili příslušníci Zlatého úsvitu. Jde zejména o útoky proti nejrůznějším menšinám, ať již jde o přistěhovalce, či homosexuály. Často ale jejich členové či sympatizanti napadají v podstatě každého, kdo vůči nim otevřeně projeví jiný názor.

Tisk rovněž přinesl sérii fotografií ukazujících, jak se neonacisté organizují do bojových hloučků k potyčkám v ulicích a jsou nejčastěji oblečení do černých triček a maskáčů a vyzbrojení obušky nebo pálkami zabalenými do řeckých vlajek.

  • Řecké policejní prezidium oznámilo rezignaci dvou policejních generálů. Jak uvedla agentura AFP, jejich odstoupení s vraždou aktivisty souvisí, zároveň totiž probíhá vyšetřování týkající se napojení některých policistů na neonacistické kruhy.
  • Několik mužů zákona z ostrova Evia (Euboia) severovýchodně od Atén bylo rovněž dočasně zbaveno funkce kvůli pochybením, kterých se dopustili při šetření činností krajně pravicových extremistů. Ti měli dokonce poblíž policejní stanice sklad zbraní.

V souvislosti s vraždou z minulého týdne úřady kromě vraha zadržely nejméně osm členů nebo stoupenců krajně pravicového Zlatého úsvitu, kteří jsou také spojováni s tímto zločinem. Tisk zveřejnil snímek pachatele vraždy, jak se objímá s jedním z poslanců protiimigrantské strany. Strana, která je zastoupena dvěma desítkami zákonodárců, spojení s vrahem oficiálně popírá. Četné fotografie ale dokazují, že se vrah účastnil jejích aktivit.

Zlatý úsvit
Zdroj: ČTK/AP/Petros Giannakouris

Víc než polovina dotázaných Řeků poukazuje na ohrožení demokracie

Podle průzkumu veřejného mínění zveřejněného listem Eleftheros Typos by Zlatý úsvit volilo jen 5,8 procenta voličů, zatímco před vraždou to bylo 8,3 procenta. I podle deníku Ethnos klesli neonacisté v podpoře z 8,5 na sedm procent. I tak ale tato krajně pravicová strana zůstává třetí nejsilnější po vládních konzervativcích a opoziční levici.

Podle 77 procent dotázaných by stát měl zasáhnout proti „kriminální činnosti“ Zlatého úsvitu a skoro 58 procent se domnívá, že kvůli neonacistům je demokracie v Řecku ohrožená.