Počet pracujících dětí klesl, milionům z nich jde ale o zdraví

Ženeva - Zhruba 168 milionů dětí po celém světě musí pracovat. Uvedla to Mezinárodní organizace práce. Více než polovina z nich je nucená vydělávat v podmínkách, které ohrožují jejich zdraví nebo bezpečnost. Od roku 2000 se počet pracujících dětí podařilo snížit o třetinu. Cílem organizace je nejtěžší formy dětské práce odstranit do roku 2016. Zatím to ale vypadá, že k tomu nedojde.

„Postupujeme správným směrem, ale pokrok je pořád ještě příliš pomalý. Pokud to s odstraněním dětské práce v dohledné budoucnosti myslíme vážně, musíme zásadně vystupňovat naše úsilí. Máme k tomu 168 milionů dobrých důvodů,“ prohlásil generální ředitel ILO Guy Ryder. Podle organizace se dětská práce týká 11 procent všech dětí ve věku od pěti do 17 let.

Mezinárodní organizace práce začala své zprávy publikovat na přelomu tisíciletí. Od té doby ubylo 78 milionů dětských pracovníků. Největší pokrok nastal v letech 2008 až 2012, kdy počet pracujících dětí klesl z 215 milionů na 168 milionů.

Kde se s dětskou prací daří bojovat?

  • Zvlášť viditelný - čtyřicetiprocentní - pokles zaměstnanosti je u dívek, konstatovala organizace.
  • Nejvíce se daří bojovat s dětskou prací v oblasti Asie a Pacifiku, kde se množství pracovníků ve věku od pěti do 17 let snížil mezi roky 2008 a 2012 ze 114 milionů na 78 milionů. Oblast má ale pořád nejvíc nezletilých pracujících.
  • Nejvíce pracujících dětí na obyvatele je v subsaharské Africe.
Somálské děti
Zdroj: ČTK/AP/Farah Abdi Warsameh

Dětská práce? Příčinou je většinou chudoba

Zemědělství zůstává odvětvím, kde je dětská práce nejčastější (98 milionů nezletilých pracujících), pak následují služby (54 milionů) a průmysl (12 milionů). Obecně jde práce nezletilých ruku v ruce s chudobou. Hlavním prostředkem k odstranění dětské práce je tak podle expertů zlepšení životních podmínek těchto dětí.