Vítězství rozumu a citu: Prsten Austenové zůstává doma

Londýn - Britské úřady zabránily tomu, aby ze země zmizel zlatý prsten, který kdysi patřil spisovatelce Jane Austenové. Šperk loni v aukci koupila od spisovatelčiny rodiny americká zpěvačka Kelly Clarksonová, která ho chtěla vyvézt do USA. Britská vláda jí však odmítla vydat vývozní povolení a prsten označila za kulturní památku. Na poslední chvíli se jej podařilo zachránit díky štědrosti dárců.

Muzeum Austenové v Chawtonu vyhlásilo veřejnou sbírku a dnes oznámilo, že již vybralo částku, za kterou je Clarksonová ochotná prsten prodat. Jednatřicetiletá zpěvačka, která je vítězkou první řady talentové soutěže American Idol z roku 2002, zaplatila za prsten při loňské dražbě 152 450 liber (zhruba 4,7 milionu Kč). Podle muzea chce nyní Američanka, která prodala přes 20 milionů alb, za prsten asi o sedm tisíc liber víc.

Prsten s tyrkysem bude vystaven v muzeu, které už nabízí návštěvníkům k vidění dva jiné šperky slavné spisovatelky. Austenová (1775–1817) strávila v domě v hrabství Hampshire v jižní Anglii posledních osm let života a napsala tam šest románů.

Britský ministr kultury Ed Vaizey již dříve uvedl, že jakékoli předměty spjaté s životem slavné autorky románů Pýcha a předsudek či Rozum a cit jsou velmi vzácné. Proto by o ně Británie podle ministra neměla přicházet.

Jane Austenová a Kelly Clarksonová
Zdroj: ČTK/CAMERA PRESS/APInvision/John Shearer/ČTK